RETRO RÁDIÓ

Az otthon elkészíthető mennyei grillcsirke titka

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 11. 07. 12:30

Ne gondold, hogy csak a hentesnél kaphatsz tökéletes grillcsirkét. A fantasztikus szárnyas elkészítésének mindössze 3 titka van!

A kívül ropogós, belül omlós grillcsirkénél nem sok finomabb létezik. Hihetetlen, de minimális előkészülettel otthon is elkészítheted. A titok a fűszerezés, zsiradék és a sütés módja!

Fűszerezés

A fűszerezésről megoszlanak a vélemények, valójában ízlés dolga, ki melyik fűszert kedveli. Csak sóval és borssal fűszerezve is isteni grillcsirkét készíthetsz, de ha szereted a gazdag ízeket, használhatsz fokhagymát, fűszerpaprikát, köményt, majorannát, vagy különböző fűszersókat is. Arra azonban figyelj, hogy a fűszerek túlzott használata elnyomhatja a hús ízét!

Zsiradék

Ahhoz, hogy a csirke bőre finom ropogós legyen, a szárnyasod testét alaposan be kell kenned sütés előtt. Bedörzsölheted  egyszerű olajjal, olívaolajjal, vagy vajjal is.

Sütés

Tölts meg egy kiürült sörösdobozt 3/4-ig vízzel, állítsd a tepsibe és erre ültesd a befűszerezett madaradat. A tepsibe is önts vizet. Sülés közben a gőztől finom omlós, puha lesz a hús és nem szárad ki, miközben pedig a bőre ellenállhatatlanul ropogni fog!

Sütés előtt mérd meg a csirkét, fél kilónként 20 percet számolj és adj az egészhez még fél órát.

Ennyi idő szükséges, hogy a csirkéd tökéletesen megsüljön. A sütőt 200 fokra állítsd és csak az utolsó 20 percben, amikor már megpuhult a hús, csavard fel 240 fokra.

Így készítsd:

  • A megmosott és szárazra törölt csirkét alaposan dörzsöld át vajjal, vagy olajjal.
  • Óvatosan nyúlj a bőre alá és alatta is masszírozd át.
  • A csirkét belülről jó alaposan fűszerezd meg.
  • Külső részét vastagon dörzsöld át a fűszerekkel, hogy megtapadjon a bőrén.
  • Tedd a vízzel töltött sörös dobozra és süsd a súlyának megfelelő ideig 200 fokon. 
  • Ötletek a grillcsirkéhez

  • A bolti pácok helyett készíts saját fűszersót. Sokkal finomabb, ízlésed szerinti fűszereket tartalmaz, ráadásul variálhatod is.
  • Figyelj arra, hogy a csirkét belül is jó alaposan fűszerezd!
  • A sörösdobozt tekerd alufóliába, hogy a csirke húsa ne érintkezzen a festett felülettel.
  • Készíts a hús mellé pecsenyemártást. Gyűjtsd össze a kész csirke alól a pecsenyelét, forrald fel és 1 evőkanál liszt és egy pohár víz hozzáadásával remek mártást kínálhatsz a sült szárnyasod mellé!
  • Ha nem szeretnéd állva sütni, le is fektetheted a csirkét a tepsibe. Ilyenkor tegyél egy almát, vagy citromot a hasába, hogy a bennük lévő nedvességtől a hús finom omlós, szaftos maradjon!
  • Sütés közben a kisült zsiradékkal érdemes meglocsolgatni.
  • Grillcsirke egy jó adag krumplipürével isteni fogás!

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.