Létrehozva: 2015.11.07.

Az otthon elkészíthető mennyei grillcsirke titka

Ne gondold, hogy csak a hentesnél kaphatsz tökéletes grillcsirkét. A fantasztikus szárnyas elkészítésének mindössze 3 titka van!

A kívül ropogós, belül omlós grillcsirkénél nem sok finomabb létezik. Hihetetlen, de minimális előkészülettel otthon is elkészítheted. A titok a fűszerezés, zsiradék és a sütés módja!

Fűszerezés

A fűszerezésről megoszlanak a vélemények, valójában ízlés dolga, ki melyik fűszert kedveli. Csak sóval és borssal fűszerezve is isteni grillcsirkét készíthetsz, de ha szereted a gazdag ízeket, használhatsz fokhagymát, fűszerpaprikát, köményt, majorannát, vagy különböző fűszersókat is. Arra azonban figyelj, hogy a fűszerek túlzott használata elnyomhatja a hús ízét!

Zsiradék

Ahhoz, hogy a csirke bőre finom ropogós legyen, a szárnyasod testét alaposan be kell kenned sütés előtt. Bedörzsölheted  egyszerű olajjal, olívaolajjal, vagy vajjal is.

Sütés

Tölts meg egy kiürült sörösdobozt 3/4-ig vízzel, állítsd a tepsibe és erre ültesd a befűszerezett madaradat. A tepsibe is önts vizet. Sülés közben a gőztől finom omlós, puha lesz a hús és nem szárad ki, miközben pedig a bőre ellenállhatatlanul ropogni fog!

Sütés előtt mérd meg a csirkét, fél kilónként 20 percet számolj és adj az egészhez még fél órát.

Ennyi idő szükséges, hogy a csirkéd tökéletesen megsüljön. A sütőt 200 fokra állítsd és csak az utolsó 20 percben, amikor már megpuhult a hús, csavard fel 240 fokra.

Így készítsd:

  • A megmosott és szárazra törölt csirkét alaposan dörzsöld át vajjal, vagy olajjal.
  • Óvatosan nyúlj a bőre alá és alatta is masszírozd át.
  • A csirkét belülről jó alaposan fűszerezd meg.
  • Külső részét vastagon dörzsöld át a fűszerekkel, hogy megtapadjon a bőrén.
  • Tedd a vízzel töltött sörös dobozra és süsd a súlyának megfelelő ideig 200 fokon. 
  • Ötletek a grillcsirkéhez

  • A bolti pácok helyett készíts saját fűszersót. Sokkal finomabb, ízlésed szerinti fűszereket tartalmaz, ráadásul variálhatod is.
  • Figyelj arra, hogy a csirkét belül is jó alaposan fűszerezd!
  • A sörösdobozt tekerd alufóliába, hogy a csirke húsa ne érintkezzen a festett felülettel.
  • Készíts a hús mellé pecsenyemártást. Gyűjtsd össze a kész csirke alól a pecsenyelét, forrald fel és 1 evőkanál liszt és egy pohár víz hozzáadásával remek mártást kínálhatsz a sült szárnyasod mellé!
  • Ha nem szeretnéd állva sütni, le is fektetheted a csirkét a tepsibe. Ilyenkor tegyél egy almát, vagy citromot a hasába, hogy a bennük lévő nedvességtől a hús finom omlós, szaftos maradjon!
  • Sütés közben a kisült zsiradékkal érdemes meglocsolgatni.
  • Grillcsirke egy jó adag krumplipürével isteni fogás!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek