Brokkoli az egyik legegészségesebb zöldségünk! Gazdag A-, C,- és K vitaminban, de a folsav, kálium, kálcium és foszfor tartalma is jelentős. A brokkoli több mint 30 különböző antioxidáns hatású anyagot tartalmaz és jelentős szerepe van a rák megelőzésben is!
Nyersen vagy főzve, a brokkoli rengeteg tápanyagot és vitamint biztosít szervezetednek, érdemes minél többet fogyasztani belőle!
Összegyűjtöttünk 3 különleges, egyszerűen és gyorsan elkészíthető brokkolis receptet.
Ropogós brokkoli
Varázslatos kombó a ropogós brokkoli, fokhagymásan, citrommal, sajttal és fenyőmaggal.
Így készítsd:
A rózsákra szedett brokkolit forgasd meg 5 evőkanál olíva olaj, 2 teáskanál só, 1/2 teáskanál bors és 4 gerezd fokhagyma keverékével, majd terítsd szét a sütőlapon.
Told a sütőbe 20-25 percre, míg megpirul.
Ha megsült, öntözd meg 2 kanál olíva olajjal és 1 citrom levével, a tetejére szórj 3 evőkanál pirított fenyőmagot,( vagy napraforgót) és reszelt parmezánt
Friss bazsalikommal tálald!
A brokkoli a világ ötödik legnépszerűbb zöldsége!
Brokkoli fasírt
Gyors, könnyű vacsora, nem csak vegetáriánusoknak. Feltétnek, de rizs vagy krumpli mellé is remek fogás.
Hozzávalók:
20 dkg brokkoli
1 zsemle
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
zsemlemorzsa a forgatáshoz
Így készítsd:
Főzd/ párold sós vízben. Szűrd le és törd össze vagy botmixerrel pépesítsd
A zsemlét áztasd be egy kis langyos vízbe, ha megszívta magát, jól nyomkod ki.
Keverd össze a brokkolit, zsemlét, tojást, fokhagymát, sót, borsot. Az állaga jól formázható legyen. Ha lágy, tegyél hozzá még zsemlemorzsát.
Formázz golyókat a masszából, forgasd meg a zsemlemorzsában és süsd ki forró olajban.
Legyél kreatív! Pirított magvakkal, vagy sajttal még különlegesebbé teheted!
Felhasználásig hűtőben, légmentes edényben, akár 10 napig is eltartható!
Brokkolis szendvicskrém
Felvágottak helyett isteni és egészséges ízeket varázsolhatsz a szendvicsre!
Hozzávalók:
1 brokkoli
1 főtt tojás
tejföl
só, bors ízlés szerint
Így készítsd:
Párold puhára a brokkolit, a tojást főz keményre
A puha brokkolit és a főtt tojást, nyomd szét, vagy turmixold össze.
Tegyél hozzá annyi tejfölt, hogy kenhető állagú legyen és fűszerezd ízlésed szerint.
Fokhagymás pirítóssal is kínálhatod!
Vigyázz, ne főzd túl! A brokkolinak 5-8 perc főzési idő elegendő.
Káposzta gyalun szeletelve szervírozd a nyers salátával, így tudod legjobban megőrizni értékét!
Amit még érdemes a brokkoliról tudnod:
Csodát tesz a bőrrel!
Gazdag antioxidáns és magas C és E vitamin tartalma a legjobb bőrvédő!
Segít a bőr regenerálódásában, megújítja, gyönyörű ragyogóvá varázsolja.
Legjobb fényvédő! Védi a bőrt az UV sugárzás ellen.
Csökkenti a bőrrák kockázatát!
Javítja a bőr immunrendszerét, megvéd a különböző bőrfertőzésektől.
Szenzációs hatása van a hajra!
A brokkoli mag olaj, elősegíti a haj növekedését.
Erősíti a hajhagymákat!
Megszünteti a hajhullást!
Gyönyörű fényt ad a hajnak!
Hihetetlenül egészséges
Kutatók bebizonyították, hogy képes eltávolítani a rákot okozó sejteket a szervezetből!
Rendkívül tápláló, gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban rostban!
Jól szabályozza a vérnyomást, csökkenti a koleszterin szinte, véd a szívbetegségektől.
Magas rosttartalma miatt az egyik legtökéletesebb zöldség, ami segít a fogyókúrában. Ugyanennek a tulajdonságának köszönhetően, kitűnő a szervezet méregtelenítésében is!
Szemre a szürke hályog megelőzéséhez hatásos!