tóth gabi
Fõzés elõtt világéletedben áztattad a babot, mert úgy tudtad, ettõl könnyebben puhulnak meg a szemek? Felejtsd el ezt a mítoszt! Ezentúl nem kell órákat várnod, és még az étel is egészségesebb lesz!
Az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel a babfőzelék, hiszen a főzési ideje sem hosszadalmas. Az egyetlen probléma, hogy bár gyorsan megfőzöd, az előkészület annál több ideig tart. Így sokszor már bele sem kezdesz, hogy beáztasd a szemeket.
Mostantól nem probléma, ha elfelejted éjjelre vízbe tenni a hüvelyeseket. Egy ősrégi mítoszról rántjuk le a leplet.
Tévhit, hogy a beáztatott bab gyorsabban puhulna az étel elkészítése során. A tapasztalat azt mutatja, hogy a száraz szemek is tökéletesre főnek maximum 30-45 perc alatt. Ez az idő pedig nem több annál, mintha beáztattad volna őket. Így azonban megspóroltad a vízfürdővel eltöltött néhány órát.
Köztudott, hogy a szódabikarbóna a lakás szinte minden négyzetcentiméterén jó szolgálatot tehet. Nem meglepő, hogy a segítségével a száraz hüvelyesek is könnyebben válnak ehető és ínycsiklandozó finomságokká az edényben. Nem kell mást tenned, csak a már tűzön levő lábos tartalmához szórni egy teáskanálnyit. Ez a mozdulat kiváltja a főzés előtti többórás áztatást.
Ha elmarad a vízfürdő, az ételek aromája is dinamikusabb lesz. Hiszen a vízben óhatatlanul kiázik a szemek íze is.
Fontos! Egyetlen esetben indokolt a hüvelyesek áztatása, ha azok már évek óta érintetlenül állnak a polcon. Ha az idő vasfoga nem tett bennük kárt, és elkerülték a zsizsikesedést is, akkor az ilyen régi alapanyagot egy éjszakára tényleg szükséges vízfürdőbe helyezned.