tóth gabi
A húsleves utánozhatatlan íze, ahogy nagymamánk készítette. Imádjuk hétvégén, ünnepnap, de remek gyógyszer is, ha betegek vagyunk! Íme, a tökéletes leves titka!
Az aranylóan gyöngyöző húsleves méltán az ünnepi asztalok nélkülözhetetlen fogása. Elkészítése mégis megosztja a háziasszonyokat, ahány ház, annyi szokás, annyiféle húsleves.
Abban azonban mindenki egyetért, hogy a jó húslevesnek 3 titka van:
1. Sok zöldség
Az igazán jó húslevesnek legalább hétféle zöldséget kell tartalmaznia! Sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma, kelkáposzta, kelbimbó, TV paprika, paradicsom, krumpli, stb.... Minél több zöldséget teszel hozzá, annál finomabb lesz!
A zöldségekből számos tápanyag és vitamin oldódik ki!
2. Jó minőségű, megfelelő mennyiségű hús
A húslevest többféle húsból főzheted. Van, aki a marhahúsra esküszik, míg mások a szárnyasokat részesítik előnyben, de készülhet húsos csontból is. A lényeg, hogy elegendő mennyiség kerüljön a leveses fazékba!
Főzés során kifő a húsokból, a csontokból a magnézium, a kalcium, a foszfor, a kálium, a zselatin és a kollagén, ami jótékonyan hat szervezetünkre!
3. Idő
Ha igazán jó húslevest akarsz főzni, minimum 5 órát kell rászánnod! Lassú tűz felett gyöngyöznie kell a levesnek!
Alacsony hőmérsékleten az értékes anyagok kifőnek a húsból, zöldségből, és a nagy része nem károsodik!
Hozzávalók:
Különböző fűszerekkel ízlésed szerint fokozhatod a húsleves ízét. Az alapvető hozzávalók: só, bors és lehetőleg saját készítésű ételízesítő. A további fűszerezésben azonban igencsak megoszlanak a vélemények. A háziasszonyok nagy része szerint az igazi húslevesbe nem kell több fűszer, míg mások szeretik a szerecsendiót, a gyömbért, szegfűszeget, a kurkumát, a curryt, a sáfrányt, valamint a zöld fűszereket is.
Minél több a hozzávaló, annál gazdagabb íze lesz a húslevesnek!
Így készítsd:
A húsleves gyógyító hatását nemcsak a népi gyógyászat, hanem ebben a témában végzett kutatások is alátámasztják. Általános roboráló, immunerősítő hatását tudományosan is bebizonyították. A forró, gazdagon elkészített húsleves enyhíti az influenza tüneteit, jótékonyan befolyásolják a fehérvérsejtek viselkedését is.
További fortélyok:
A legjobb ételízesítő, amit magad készítesz.