Létrehozva: 2015.09.27.

Óriási viták a csirkepörkölt körül! Kinek van igaza?

Elképesztõ nagy dilemma: kell-e a víz a hús alá, avagy sem. A megosztó kérdéssel kapcsolatban az interneten csaptak össze a háziasszonyok. Nem tisztünk igazságot tenni, de tanulságokat azért levonhatunk: éljen a csirkepörkölt, imádjuk!

Szerző Ripost

A magyar konyha alappillére nem más, mint a csirkepörkölt. Elkészíteni egyszerű, mégis variálható, így aztán nem is csoda, hogy az újabban divatos streetfoodokat maga mögé utasítva, ma is az egyik legnépszerűbb fogás. Nyilván sokat nyom a latban, hogy a csirke még a megfizethető húsok közé tartozik.  Legjobb persze az otthon készített, házi csirkepörkölt, de itt már nehéz okosnak lenni, mivel bátran kijelenthetjük: ahány ház, annyi szokás - annyiféle csirkepörkölt.

Egy kis történelem

100 évvel ezelőtt a csirkepörkölt paradicsom és paprika hozzáadása nélkül, csak hagymával, pirospaprikával, szalonnával,  májjal és sóval készült.

Manapság számtalan variációja ismert,  mindenki másképp szereti, másképp készíti. Egy fontos csirkepörkölt-ügyi kérdés azonban azonban végletekig megosztja a háziasszonyok táborát:

Tegyünk-e vizet  a pörkölt alá?

Sokak szerint, szükséges vizet önteni a hús alá, különben nem lesz szaftos a pörkölt. A másik tábor arra esküszik, hogy az igazi pörkölt víz nélkül készül!

Hol az igazság?

A pörkölt, attól pörkölt, hogy a hús a zsiradékon pörkölődik, eközben ereszt annyi levet, ami elegendő ahhoz, hogy benne a hús megpuhuljon. 

A szaft lelke a hagyma, és NEM a víz, vagy ne adj' isten a liszt!

Ezért a jó pörkölt alapja a zsiradékon megpörkölt hús és a megfelelő mennyiségű szaft. A jó sűrű szaft titka a kellő mennyiségű hagyma. Az apróra vágott hagymát a zsiradékon kb. 10 percig kell párolnod, hogy szuper sűrű pörköltalapod legyen. A legjobb, ha közvetlenül a hagymás alaphoz teszed a paradicsomot és a paprikát is.

Tökéletes csirkepörkölt víz nélkül

Hozzávalók:

  • 1 kg csirke, darabolva
  • 3 nagy fej hagyma
  • 10 dkg zsír/ vagy 1 dl olaj
  • kb. 3 tk pirospaprika
  • 1-2 paradicsom
  • 1-2 zöldpaprika
  • só ízlés szerint
  • Így készítsd:

  • A finomra vágott hagymát kb 10 perc alatt pirítsd le a zsiradékon.
  • Tedd hozzá a felkockázott zöldpaprikát és a héjától megszabadított paradicsomot.
  • Párold jó 20 percig a pörköltalapot, majd add hozzá a húst.
  • Jól forgasd át a hagymás szaftban, sózd, paprikázd, majd lassú tűzön kb. még 40 percig főzd.
  • Időnként keverd meg!
  • Tálald  nokedlivel  és kovászos uborkával!  Garantált a siker!

    A csirkepörkölt a nagy klasszikus, ha tejfölt is keversz hozzá, akkor az már csirkepaprikás!

    Tippek:

  • A pörkölt maradékból másnap fantasztikus hortobágyi palacsintát készíthetsz!
  • Ha nincs türelmed nokedlihez, kínálhatod még tésztával, tarhonyával, rizzsel, kenyérrel, de akár kuszkusszal is.
  • A falusi csirkének hosszabb főzési idő kell, mivel húsa sokkal izmosabb, mint a ketrecben nevelkedett csirkéké. A falusi, vagy más néven boldog-csirke alá tényleg érdemes kevés vizet önteni.
  • Szalonnát is tehetsz mellé, akkor különleges markáns ízt kap.
  • Zöldségekkel is megbolondíthatod a pörköltedet, tehetsz bele gombát, zöldborsót, akár cukkinit is.
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek