tóth gabi
Elképesztõ nagy dilemma: kell-e a víz a hús alá, avagy sem. A megosztó kérdéssel kapcsolatban az interneten csaptak össze a háziasszonyok. Nem tisztünk igazságot tenni, de tanulságokat azért levonhatunk: éljen a csirkepörkölt, imádjuk!
A magyar konyha alappillére nem más, mint a csirkepörkölt. Elkészíteni egyszerű, mégis variálható, így aztán nem is csoda, hogy az újabban divatos streetfoodokat maga mögé utasítva, ma is az egyik legnépszerűbb fogás. Nyilván sokat nyom a latban, hogy a csirke még a megfizethető húsok közé tartozik. Legjobb persze az otthon készített, házi csirkepörkölt, de itt már nehéz okosnak lenni, mivel bátran kijelenthetjük: ahány ház, annyi szokás - annyiféle csirkepörkölt.
100 évvel ezelőtt a csirkepörkölt paradicsom és paprika hozzáadása nélkül, csak hagymával, pirospaprikával, szalonnával, májjal és sóval készült.
Manapság számtalan variációja ismert, mindenki másképp szereti, másképp készíti. Egy fontos csirkepörkölt-ügyi kérdés azonban azonban végletekig megosztja a háziasszonyok táborát:
Tegyünk-e vizet a pörkölt alá?
Sokak szerint, szükséges vizet önteni a hús alá, különben nem lesz szaftos a pörkölt. A másik tábor arra esküszik, hogy az igazi pörkölt víz nélkül készül!
Hol az igazság?
A pörkölt, attól pörkölt, hogy a hús a zsiradékon pörkölődik, eközben ereszt annyi levet, ami elegendő ahhoz, hogy benne a hús megpuhuljon.
A szaft lelke a hagyma, és NEM a víz, vagy ne adj' isten a liszt!
Ezért a jó pörkölt alapja a zsiradékon megpörkölt hús és a megfelelő mennyiségű szaft. A jó sűrű szaft titka a kellő mennyiségű hagyma. Az apróra vágott hagymát a zsiradékon kb. 10 percig kell párolnod, hogy szuper sűrű pörköltalapod legyen. A legjobb, ha közvetlenül a hagymás alaphoz teszed a paradicsomot és a paprikát is.
Hozzávalók:
Így készítsd:
Tálald nokedlivel és kovászos uborkával! Garantált a siker!
A csirkepörkölt a nagy klasszikus, ha tejfölt is keversz hozzá, akkor az már csirkepaprikás!
Tippek: