tóth gabi
Nem telhet el ez az ünnep kenyérsütés nélkül. Megmutatjuk a legegyszerûbb receptet, hogy kelesztés nélkül, gyorsan elkészíthesd a legfinomabb cipót.
A Szent István-napi kenyérsütés a magyar hagyományok elmaradhatatlan részévé vált.
Az új kenyér ünnepét eredetileg nem augusztus 20-án tartották. Az esemény Darányi Ignác földművelésügyi miniszter nevéhez kötődik, aki a XIX. század végén úgy előzte meg az aratási sztrájkot, hogy országszerte aratóünnepségeket szervezett július 15-én. 1991 óta forrt össze az államalapítás ünnepével e jeles nap is.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dl sör
16 g sütőpor
1 teáskanál só
1/2 teáskanál cukor
Elkészítés: Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a sört. Ha igazán különlegeset szeretnél készíteni tegyél bele köménymagot.
A sörhöz kiválóan illik a kapormag is. Kevesen használják sütéshez, de nagyon ízletes.
Jól gyúrd össze a tésztát, majd tedd kivajazott-lisztezett kerek vagy hosszúkás sütőformába. 175 fokra előmelegített sütőben 60-70 perc alatt készül el.