Létrehozva: 2015.08.16.

Gondold újra a savanyúságot! Gyümölcsök ecetesen

Sose jutott volna eszedbe ecetesen eltenni a gyümölcsöt? Gondold újra! Különleges, és mennyei kompótokat készíthetsz. Megmutatjuk, mi mindenbõl lehet ecetes finomság.

Ecetes áfonya

Hozzávalók:

1/2 kg áfonya

2,5 dl ecet

5 evőkanál cukor

1,5 evőkanál só

1 rúd fahéj

1,5 teáskanál egész fekete bors

Fél literes, vagy annál nagyobb befőttes üveg

Elkészítés:

Mosd meg az áfonyát, és tedd félre. Ha nem egy üvegbe kerül az egész, akkor törd darabokra a fahéjrudat. Egy közepes lábasban forrald fel az ecetet a cukorral, a sóval, a fahéjrúddal és a borssal. Öntsd az áfonyát az üvegbe, és csorgasd rá az ecetes keveréket. Ha több, kisebb üveggel készítesz belőle, akkor oszd el a hozzávalókat egyenletesen az üvegekben. Fedd le, és hagyd hűlni. Ha lehűlt, három napra tedd a hűtőbe, utána fogyasztható. A legfinomabb, ha sajtok például brie vagy camembert mellé tálalod, de a svéd húsgolyók és a rántott sajt mellé is remek.

Ecetes szőlő

Hozzávalók:

3,5 dl almaecet

2 dl víz

Fél teáskanál őrölt fahéj, vagy egy fahéjrúd

Negyed teáskanál őrölt kardamom

1 teáskanál egész koriander

Fél teáskanál egész szegfűszeg

3 evőkanál barna cukor

Egy csipet só

Egy nagy fürt vörös szőlő

Elkészítés:

Keverd össze az almaecetet, a vizet, a fűszereket, a cukrot és a sót egy kis lábasban, és forrald fel. Vedd le a tűzről, és hagyd hűlni 10 percig. Tedd bele a szőlőt az ecetes keverékbe, majd hagyd őket együtt kihűlni. Le is szedegetheted a szemeket a szárról, de ha rajta hagyod, látványosabb lesz az eredmény. Tedd át az egészet egy nagyobb befőttes üvegbe, és ha kihűlt, tedd a hűtőbe. Néhány nap hűtés után fogyasztható, grillezett húsok és aromás sajtok mellé tálalva a legfinomabb.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek