tóth gabi
Sose jutott volna eszedbe ecetesen eltenni a gyümölcsöt? Gondold újra! Különleges, és mennyei kompótokat készíthetsz. Megmutatjuk, mi mindenbõl lehet ecetes finomság.
Hozzávalók:
1/2 kg áfonya
2,5 dl ecet
5 evőkanál cukor
1,5 evőkanál só
1 rúd fahéj
1,5 teáskanál egész fekete bors
Fél literes, vagy annál nagyobb befőttes üveg
Elkészítés:
Mosd meg az áfonyát, és tedd félre. Ha nem egy üvegbe kerül az egész, akkor törd darabokra a fahéjrudat. Egy közepes lábasban forrald fel az ecetet a cukorral, a sóval, a fahéjrúddal és a borssal. Öntsd az áfonyát az üvegbe, és csorgasd rá az ecetes keveréket. Ha több, kisebb üveggel készítesz belőle, akkor oszd el a hozzávalókat egyenletesen az üvegekben. Fedd le, és hagyd hűlni. Ha lehűlt, három napra tedd a hűtőbe, utána fogyasztható. A legfinomabb, ha sajtok például brie vagy camembert mellé tálalod, de a svéd húsgolyók és a rántott sajt mellé is remek.
Hozzávalók:
3,5 dl almaecet
2 dl víz
Fél teáskanál őrölt fahéj, vagy egy fahéjrúd
Negyed teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál egész koriander
Fél teáskanál egész szegfűszeg
3 evőkanál barna cukor
Egy csipet só
Egy nagy fürt vörös szőlő
Elkészítés:
Keverd össze az almaecetet, a vizet, a fűszereket, a cukrot és a sót egy kis lábasban, és forrald fel. Vedd le a tűzről, és hagyd hűlni 10 percig. Tedd bele a szőlőt az ecetes keverékbe, majd hagyd őket együtt kihűlni. Le is szedegetheted a szemeket a szárról, de ha rajta hagyod, látványosabb lesz az eredmény. Tedd át az egészet egy nagyobb befőttes üvegbe, és ha kihűlt, tedd a hűtőbe. Néhány nap hűtés után fogyasztható, grillezett húsok és aromás sajtok mellé tálalva a legfinomabb.