kulcsár edina
A rekkenõ hõségben nincs jobb, mint lehajtani egy jeges frissítõt. Összegyûjtöttünk 7 remek jeges tea receptet, amelyek biztosan jobban fognak ízleni, mint a bolti, aromával és színezékkel készült löttyök!
Így készítsd:
Forrázd le a teafiltereket 2 liter vízzel, hagyd ázni 5 percig. Amíg a tea ázik, a nektarin szeleteket és a cukrot forrald fel annyi vízzel, hogy az negyedéig ellepje a szeleteket. 10 percig párold, majd vedd le a tűzről. Add hozzá a bazsalikomot, és áztasd ezt is 5 percig, hogy megízesítse a szirupot. Ezután távolítsd el a leveleket, majd öntsd össze a szirupot a teával. Tégy bele jeget és ha maradt még a nektarinból pár szelet, akkor azt is!
Így készítsd:
A teafiltereket forrázd le, hagyd ázni 3-5 percig. Keverd bele a rebarbara szirupot. Add hozzá a jégkockákat, a két citrom levét, illetve a mentaleveleket. Előtte összenyomkodhatod, úgy több illóolajat ad ki. Végül zúdítsd rá még egy kis jeget. Mentalevéllel és citrom szeletekkel díszítheted.
Így készítsd:
A teafiltereket és a mentát forrázd le. Áztasd legalább 10 percig, majd szűrd át. Keverd hozzá a cukrot. A szedret pürésítsd pl. botmixerrel, majd teaszűrőn szűrd át. Az így kapott gyümölcspépet keverd a teába. Kóstold meg és cukrozd, ha kell. Tedd bele a jeget. Mentalevélel és 2-3 szem szederrel díszítheted.
Így készítsd:
A teafiltereket forrázd le. Keverd bele a cukrot, facsard bele a citrom levét. Dobd a bele nyugodtan a citrom felét is, és áztasd 5-10 percig a filterekkel együtt. A fél citrom húsát kapard bele a teába. Öntsd hozzá a rózsaszirupot és a hideg vizet, illetve a jeget. Fogyasztás előtt jól hűtsd le. Hűtőben 1-2 hétig eláll.
Így készítsd:
A thai teakeveréket forrázd le 3 dl vízzel, 5 percig hagyd ázni. A thai tea sötét narancs színű, tehát addig áztasd, míg ilyen nem lesz. Ezután tedd a cukrot egy átlátszó pohárba, és szűrd rá a teát. A poharat csak félig töltsd fel. Hűtsd le. Dobj bele pár szem jeget, majd lassan öntsd fel a sűrített tejjel, hogy a tea és a tej 2 réteget képezzen. De akár össze is keverheted. A végeredmény egy különleges színű jeges tea lesz! És íz íze is kitűnő!
Áfonyás jégkockák elkészítése: Egy jégkocka tálcába dobálj áfonyákat, töltsd fel vízzel és fagyszd le.
Tea: Főzz egy liternyi teát, majd hűtsd le.
Áfonya szirup: Egy serpenyőben tedd fel az áfonyát forrni 2 dl vízzel és egy evőkanálnyi mézzel. Nyomkodd össze a bogyókat, hogy kiadják a levüket. Ha kész, szűrd hőálló tálba, majd ezt is hűtsd le.
Ha minden kész, öntsd össze az egészet egy nagy kancsóba. Végül add hozzá a gyömbérsört, és locsold meg egy kis gyömbér sziruppal.
Mentaszirup: 1 rész cukrot és 1 rész vizet egy serpenyőben felforralsz, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután hozzáadod a mentaleveleket, összekevered, úgy hogy a mentalevelek összetörjenek és felszabaduljanak az ízanyagok. 1-2 percig még főzd, majd hagyd kihűlni. Végül az egészet szűrd le.
Tea: Egy koktél shaker-ben, (vagy egy nagy korsóban, amelynek van zárható fedele), a vizet és a machát, rázd össze csomómentesre. Add hozzá a jeget, a mézet és a mentaleveleket, és rázd össze ezekkel is. Ha kell, még cukrozhatod, vagy mézzel édesítheted tovább. Lime karikákkal kínáld.