RETRO RÁDIÓ

A 7 legjobb hőségűző jeges tea recept!

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 08. 14. 18:44

A rekkenõ hõségben nincs jobb, mint lehajtani egy jeges frissítõt. Összegyûjtöttünk 7 remek jeges tea receptet, amelyek biztosan jobban fognak ízleni, mint a bolti, aromával és színezékkel készült löttyök!

1. Bazsalikomos-Nektarinos Jeges Tea

  • 4 filter fekete tea
  • 4 db nektarin, szeletelve
  • 1/3 csésze cukor, vagy édesítő
  • 5-10 bazsalikom levél
  • Így készítsd:

    Forrázd le a teafiltereket 2 liter vízzel, hagyd ázni 5 percig. Amíg a tea ázik, a nektarin szeleteket és a cukrot forrald fel annyi vízzel, hogy az negyedéig ellepje a szeleteket. 10 percig párold, majd vedd le a tűzről. Add hozzá a bazsalikomot, és áztasd ezt is 5 percig, hogy megízesítse a szirupot. Ezután távolítsd el a leveleket, majd öntsd össze a szirupot a teával. Tégy bele jeget és ha maradt még a nektarinból pár szelet, akkor azt is!


    2. Rebarbarás-Mentás Jeges Tea

  • 4 filter fekete tea
  • Fél liter víz
  • 1 csésze rebarbara szirup
  • Jégkocka, kb. fél liter vízből
  • 2 citrom, plusz még egy a díszítéshez
  • Maréknyi friss mentalevél, plusz még pár darab a díszítéshez
  • Így készítsd:

    A teafiltereket forrázd le, hagyd ázni 3-5 percig. Keverd bele a rebarbara szirupot. Add hozzá a jégkockákat, a két citrom levét, illetve a mentaleveleket. Előtte összenyomkodhatod, úgy több illóolajat ad ki. Végül zúdítsd rá még egy kis jeget. Mentalevéllel és citrom szeletekkel díszítheted.


    3. Szedres-Mentás Jeges Tea

  • 5 filteres fekete tea
  • ¼ csésze menta, zúzott. 1 levél adagonként a díszítéshez
  • 1 liter forró víz
  • ½ csésze cukor
  • 6 dkg szeder
  • Így készítsd:

    A teafiltereket és a mentát forrázd le. Áztasd legalább 10 percig, majd szűrd át. Keverd hozzá a cukrot. A szedret pürésítsd pl. botmixerrel, majd teaszűrőn szűrd át. Az így kapott gyümölcspépet keverd a teába. Kóstold meg és cukrozd, ha kell. Tedd bele a jeget. Mentalevélel és 2-3 szem szederrel díszítheted.


    4. Rózsaszirupos Jeges Tea

  • 6 filter rooibos tea (vagy más gyógytea, esetleg kamilla, vanílias, stb...)
  • 1/2 liter forró víz
  • 2 ek cukor
  • 3 citrom
  • 10 evőkanál rózsaszirup
  • 1,5 liter jéghideg víz, vagy jég
  • Így készítsd:

    A teafiltereket forrázd le. Keverd bele a cukrot, facsard bele a citrom levét. Dobd a bele nyugodtan a citrom felét is, és áztasd 5-10 percig a filterekkel együtt. A fél citrom húsát kapard bele a teába. Öntsd hozzá a rózsaszirupot és a hideg vizet, illetve a jeget. Fogyasztás előtt jól hűtsd le. Hűtőben 1-2 hétig eláll.


    5. Thai Jeges Tea

  • 2/3 csésze thai tealevelek
  • 3 dl víz
  • 3 teás kanál cukor
  • 2 evőkanál sűrített tej (a hígabb konzerv, vagy üveges változat, nem a sűrű tubusos)
  •  

    Így készítsd:

    A thai teakeveréket forrázd le 3 dl vízzel, 5 percig hagyd ázni. A thai tea sötét narancs színű, tehát addig áztasd, míg ilyen nem lesz. Ezután tedd a cukrot egy átlátszó pohárba, és szűrd rá a teát. A poharat csak félig töltsd fel. Hűtsd le. Dobj bele pár szem jeget, majd lassan öntsd fel a sűrített tejjel, hogy a tea és a tej 2 réteget képezzen. De akár össze is keverheted. A végeredmény egy különleges színű jeges tea lesz! És íz íze is kitűnő!


    6. Szénsavas-Áfonyás Jeges Tea

  • 1 filter fekete és 2 filter zöldtea
  • 1 liter forrásban lévő víz
  • 2 csésze fagyasztott áfonya és 2 dl víz, az áfonyás jégkockákhoz
  • 1 evőkanál méz
  • Néhány maréknyi fagyasztott áfonya, de friss is jó
  • Gyömbér szirup
  • Áfonyás jégkockák elkészítése: Egy jégkocka tálcába dobálj áfonyákat, töltsd fel vízzel és fagyszd le.

    Tea: Főzz egy liternyi teát, majd hűtsd le.

    Áfonya szirup: Egy serpenyőben tedd fel az áfonyát forrni 2 dl vízzel és egy evőkanálnyi mézzel. Nyomkodd össze a bogyókat, hogy kiadják a levüket. Ha kész, szűrd hőálló tálba, majd ezt is hűtsd le.

    Ha minden kész, öntsd össze az egészet egy nagy kancsóba. Végül add hozzá a gyömbérsört, és locsold meg egy kis gyömbér sziruppal.


    7. Mentás Matcha Jeges Tea

  • Fél liter víz
  • 2 teáskanál Matcha (porított japán zöld tea)
  • 2 csésze tört jég
  • 1 lime, szeletelve
  • 1 marék menta levél
  • Méz, nádcukor, vagy mentaszirup
  • Mentaszirup: 1 rész cukrot és 1 rész vizet egy serpenyőben felforralsz, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután hozzáadod a mentaleveleket, összekevered, úgy hogy a mentalevelek összetörjenek és felszabaduljanak az ízanyagok. 1-2 percig még főzd, majd hagyd kihűlni. Végül az egészet szűrd le.

    Tea: Egy koktél shaker-ben, (vagy egy nagy korsóban, amelynek van zárható fedele), a vizet és a machát, rázd össze csomómentesre. Add hozzá a jeget, a mézet és a mentaleveleket, és rázd össze ezekkel is. Ha kell, még cukrozhatod, vagy mézzel édesítheted tovább. Lime karikákkal kínáld.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.