tóth gabi
A kapor a magyar konyha kedvelt és olcsó fûszere, a nyári kovászos uborka és tökfõzelék fontos alapanyaga. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kapor valójában egy nagyon hasznos gyógynövény is.
A mindennapokban a neve összeforrt a kovászos uborkával, így méltánytalanul uborkafűnek is nevezett kaporról eszünkbe sem jut, hogy valamikor gyógyításra is használták. Valójában, ételeinknek különlegest ízt adó fűszernek számos pozitív tulajdonsága van!
Hippokratész gyógyszerként, sebek gyógyítására használta!
A kapor kedvező gyógyhatása:
- Létfontosságú vitaminokat tartalmaz, gazdag ásványi anyagokban!
- Kapor illóolajában olyan vegyületek vannak, amelyek segítenek semlegesíteni a rákos sejteket.
- Illóolaja antibakteriális hatással is rendelkezik.
- Rendkívül magas kalciumtartalma miatt segít megelőzni a csontritkulást.
Népi gyógyászatban álmatlanságra, görcsoldásra, gyomor és emésztési problémákra alkalmazták.
Amikor csak teheted, válaszd a friss kaprot, így élvezheted legjobban különleges aromáját, pozitív hatását!
Egész évben örömödet lelheted benne, ha nyáron jégkocka tartóba lefagyasztod. Ha a szárított formáját választod, száraz, sötét helyen tárold! Kapornak nem csak levelét, de magját is használhatod, íze hasonlít a köménymaghoz.
Tarts kapormagot az asztalon, étkezés után elrágcsálva kitűnő emésztést segítő
Ötletek amit feltétlenül ki kell próbálnod a kaporral:
- natúr joghurttal, apróra vágott uborkával üdítő
- szendvicsek tetejére szórva megbolondíthatod a hagyományos ízeket
- majonézes krumplidat, vagy zöldbabsalátádat ellenállhatatlanná teheted, ha kaporral fűszerezed.
- ha pár napig ecetbe áztatod, kiváló salátaízesítőt készíthetsz
- nélkülözhetetlen párja a tökfélékből készült ételeknek
- túróval párosítva is elképesztően finom, tedd süteménybe!
- remekül illik lazachoz, pisztránghoz
Jó tanács:
Mindig a főzés végén tedd az ételbe, így őrizheted meg legjobban az ízeket és a tápanyagokat!
A kapor nem csak a konyhádban hasznos, de a kertben is hatásos a meztelen csigák ellen!