
A kapor a magyar konyha kedvelt és olcsó fûszere, a nyári kovászos uborka és tökfõzelék fontos alapanyaga. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kapor valójában egy nagyon hasznos gyógynövény is.
A mindennapokban a neve összeforrt a kovászos uborkával, így méltánytalanul uborkafűnek is nevezett kaporról eszünkbe sem jut, hogy valamikor gyógyításra is használták. Valójában, ételeinknek különlegest ízt adó fűszernek számos pozitív tulajdonsága van!
![]()
Hippokratész gyógyszerként, sebek gyógyítására használta!
A kapor kedvező gyógyhatása:
- Létfontosságú vitaminokat tartalmaz, gazdag ásványi anyagokban!
- Kapor illóolajában olyan vegyületek vannak, amelyek segítenek semlegesíteni a rákos sejteket.
- Illóolaja antibakteriális hatással is rendelkezik.
- Rendkívül magas kalciumtartalma miatt segít megelőzni a csontritkulást.
Népi gyógyászatban álmatlanságra, görcsoldásra, gyomor és emésztési problémákra alkalmazták.
![]()
Amikor csak teheted, válaszd a friss kaprot, így élvezheted legjobban különleges aromáját, pozitív hatását!
Egész évben örömödet lelheted benne, ha nyáron jégkocka tartóba lefagyasztod. Ha a szárított formáját választod, száraz, sötét helyen tárold! Kapornak nem csak levelét, de magját is használhatod, íze hasonlít a köménymaghoz.
Tarts kapormagot az asztalon, étkezés után elrágcsálva kitűnő emésztést segítő
Ötletek amit feltétlenül ki kell próbálnod a kaporral:
![]()
- natúr joghurttal, apróra vágott uborkával üdítő
- szendvicsek tetejére szórva megbolondíthatod a hagyományos ízeket
- majonézes krumplidat, vagy zöldbabsalátádat ellenállhatatlanná teheted, ha kaporral fűszerezed.
- ha pár napig ecetbe áztatod, kiváló salátaízesítőt készíthetsz
- nélkülözhetetlen párja a tökfélékből készült ételeknek
- túróval párosítva is elképesztően finom, tedd süteménybe!
- remekül illik lazachoz, pisztránghoz
![]()
Jó tanács:
Mindig a főzés végén tedd az ételbe, így őrizheted meg legjobban az ízeket és a tápanyagokat!
A kapor nem csak a konyhádban hasznos, de a kertben is hatásos a meztelen csigák ellen!







