tóth gabi
Nem tudsz mit kezdeni a száraz kenyérrel? Nem is gondolnád, mi mindenre használhatod! Akár remek ételeket készíthetsz belõle!
Klasszikus felhasználása a száraz kenyérnek. Legjobb, ha folyamatosan gyűjtöd egy jól szellőző vászontáskában. Alkalomadtán daráld le. Hidd el, óriási különbség van a házi és a bolti prézli között! Ha pedig túl nagy mennyiséget készítettél, egy részét tedd a fagyasztóba, hogy biztosan ne lepje meg a moly.
Daráld durvára a száraz kenyeret, majd kevés olívaolajon sóval, borssal és fűszerekkel pirítsd meg. Keverd össze a megfőzött tésztával és szórd meg reszelt sajttal. Süsd 5-10 percig a sütőben, amíg enyhén ropogós lesz a teteje!
Tipp:
Tedd a száraz kenyeret a hűtőbe a zöldségtárolóba, remekül magába szívja a párát, a zöldség tovább friss marad!
Miért vásárolnád a drága bolti szárított kockákat, amikor te is egyszerűen elkészítheted? Ízlésed szerinti fűszereket keverj össze egy kis sóval és olvasztott vajjal. Kend meg vele a kenyérszeleteket, vágd apró darabokra, majd tedd a sütőbe. 200 fokon süsd ropogósra!
Tudtad?
A krémleveseket szuperül besűrítheted úgy, hogy egy-egy szelet kenyeret beleturmixolsz.
Töltelékbe, fasírtba érdemes kifejezetten száraz kenyeret használni.
Ehhez a laktató reggelihez a száraz kenyér a legalkalmasabb. A tojásba áztatott kenyereket sütheted olajban, de ha egészségesebben akarod elkészíteni, a tojásban megáztatott szeleteket sorakoztasd tepsibe, így told a sütőbe!
Pirítsd meg a kenyérszeleteket. Keverj fokhagymát a vajhoz és kend meg a szeleteket. Önmagában is remek, de leveshez vagy saláták mellé kínálva komplett fogás lehet.
Szeleteld hajszálvékonyra, pirítsd ropogósra, tegyél rá egy kis fűszersót és kínáld mártogatós mellé!
A hagymaleves sajtos pirítóssal az igazi! A szikkadt kenyérszeleteket szórd meg reszelt sajttal, így tedd a sütőbe, néhány perc alatt mennyei lesz! A leves tetejére fektetve szervírozd.
Kitűnő olasz előétel! A száraz kenyérszeleteket dörzsöld át fokhagymával, majd kend meg olívaolajjal. Tepsiben told a kenyérkéket sütőbe, pirítsd egy kicsit, majd tegyél a tetejükre apróra vágott bazsalikomos paradicsomot.
És az örök igazság: a száraz kenyér kovászos uborka készítéskor nélkülözhetetlen!
Hogy mi ez? Egy számunkra kevésbé ismert, de például Angliában nagyon is népszerű finom desszert száraz kenyérből.
Hozzávalók:
1/2 kg szikkadt kenyér
10 dkg olvasztott vaj
6 tojás
1 liter tej
20 dkg cukor
10 dkg mazsola
1 vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj, 1 csipet őrölt szerecsendió, 1 csipet só
Így készítsd:
A kenyeret kockázd fel, locsold meg a vajjal és tedd egy magasabb sütőedénybe. Verd fel a tojásokat a cukorral és add hozzá a többi hozzávalót. Öntsd a kenyérre és mehet a sütőbe 1/2 órára.
Hallottad már?
A kenyérmorzsa remek tápanyag a növényeknek! A felesleget szórd a veteményesbe.
Nincs otthon friss kenyér, péksütemény, de éhes a gyerek? Biztos jól jön ez a trükk! Figyelj! Dörzsöld át a kenyeret jégkockával, vagy permetezd meg egy kis vízzel, majd tedd be a sütőbe és süsd 200 fokon 4-5 percig!