Létrehozva: 2015.07.21.

Ki ne dobd a száraz kenyeret! Remek ötletek, hogy ne pazarolj!

Nem tudsz mit kezdeni a száraz kenyérrel? Nem is gondolnád, mi mindenre használhatod! Akár remek ételeket készíthetsz belõle!

 Zsemlemorzsa

Klasszikus felhasználása a száraz kenyérnek. Legjobb, ha folyamatosan gyűjtöd egy jól szellőző vászontáskában. Alkalomadtán daráld le.  Hidd el, óriási különbség van a házi és a bolti prézli között! Ha pedig túl nagy mennyiséget készítettél, egy részét tedd a fagyasztóba, hogy biztosan ne lepje meg a moly. 

Morzsás tészta

Daráld durvára a száraz kenyeret, majd kevés olívaolajon sóval, borssal és  fűszerekkel  pirítsd meg. Keverd össze a megfőzött tésztával és szórd meg reszelt sajttal. Süsd 5-10 percig a sütőben, amíg enyhén ropogós lesz a teteje!

Tipp:

Tedd a száraz kenyeret a hűtőbe a zöldségtárolóba, remekül magába szívja a párát, a zöldség tovább friss marad!

Kruton

Miért vásárolnád a drága bolti szárított kockákat, amikor te is egyszerűen  elkészítheted? Ízlésed szerinti fűszereket keverj össze egy kis sóval és olvasztott  vajjal. Kend meg vele a kenyérszeleteket, vágd apró darabokra, majd tedd a sütőbe.  200 fokon süsd ropogósra!

Tudtad?

A krémleveseket szuperül besűrítheted úgy, hogy egy-egy szelet kenyeret beleturmixolsz.

Töltelék

Töltelékbe, fasírtba érdemes kifejezetten száraz kenyeret használni.

Bundás kenyér

Ehhez a laktató reggelihez  a  száraz kenyér a legalkalmasabb. A tojásba áztatott kenyereket sütheted olajban, de ha egészségesebben akarod elkészíteni, a tojásban megáztatott szeleteket sorakoztasd tepsibe, így told a sütőbe!

Fokhagymás kenyér

Pirítsd meg a kenyérszeleteket. Keverj fokhagymát a vajhoz és kend meg a szeleteket. Önmagában is remek, de leveshez vagy saláták mellé kínálva komplett fogás lehet.

Szeleteld hajszálvékonyra, pirítsd ropogósra,  tegyél rá egy kis fűszersót  és kínáld mártogatós mellé!

 

Hagymaleves mellé

A hagymaleves sajtos pirítóssal az igazi! A szikkadt kenyérszeleteket szórd meg reszelt sajttal, így tedd a sütőbe, néhány perc alatt mennyei lesz! A leves tetejére fektetve szervírozd.

Paradicsomos bruschetta

Kitűnő olasz előétel! A száraz kenyérszeleteket dörzsöld át fokhagymával, majd kend meg olívaolajjal. Tepsiben told a kenyérkéket sütőbe, pirítsd egy kicsit, majd tegyél a tetejükre apróra vágott bazsalikomos paradicsomot.

És az örök igazság: a száraz kenyér kovászos uborka készítéskor  nélkülözhetetlen!

Kenyérpuding

Hogy mi ez? Egy számunkra kevésbé ismert, de például Angliában nagyon is népszerű finom desszert száraz kenyérből.

Hozzávalók:

1/2 kg  szikkadt kenyér

 10 dkg  olvasztott vaj

 6 tojás

1 liter tej

20 dkg cukor

10 dkg mazsola

1 vaníliás cukor,  1 teáskanál fahéj, 1 csipet őrölt szerecsendió, 1 csipet só

Így készítsd:

A kenyeret kockázd fel, locsold meg a vajjal és tedd egy magasabb sütőedénybe. Verd fel a tojásokat a cukorral és add hozzá a többi hozzávalót. Öntsd a kenyérre és  mehet a sütőbe 1/2 órára.

Hallottad már?

A kenyérmorzsa remek tápanyag a növényeknek! A felesleget szórd a veteményesbe.

Éleszd  újra a száraz kenyeret!

Nincs otthon friss kenyér, péksütemény, de éhes a gyerek? Biztos jól jön ez a trükk! Figyelj! Dörzsöld át a kenyeret jégkockával, vagy permetezd meg egy  kis vízzel, majd tedd be a sütőbe és süsd 200 fokon 4-5 percig!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek