tóth gabi
Naná, hogy érdemes otthon megsütni a saját pitád! Pláne, olyan lisztbõl, ami nem hizlal, így akár kettõt is bátran ehetsz. Ráadásul ez a pita jó zsebes, így alaposan megtömheted!
Szinte minden kamaszt vonz a gyorséttermek kínálata, a borsóleves akkor sem kell nekik, ha könyörögsz. Állandó viták helyett érdemesebb a kedvükben járni, miért ne készíthetnéd el otthon a gyerekek kedvenceit? Gyorskaja is lehet egészséges! Íme, a pitakenyér receptje, ebből te is bátran falatozhatsz, mert biztos nem hizlal!
Knap Daniella receptje
Tészta:
85 g teljes kiőrlésű búzaliszt
85 g Update1 Master mix
30 g sikér
2 dl langyos víz
1 tk olívaolaj
1 mk só
5 g instant élesztő (1 cs)
Így készítsd:
1. A tészta hozzávalóit gyúrd össze, vágd 5 egyforma darabra, ezeket formázd cipókká.
2. A cipókat nyújtsd egyesével kb. tenyér nagyságúra. A kerekre nyújtott lapokat fektesd tepsibe és takard le akár egy konyharuhával, hagyd így kelni a tésztát legalább 20 percig.
3. Közben a sütőt melegítsd elő 200 fokra.
4. A megkelt pitalapot tedd meglisztezett tepsire (kettesével-hármasával jól elfér), és már mehet is a sütőbe! Néhány perc alatt tökéletesre sül. Akkor jó, ha sütés közben felpúposodik, így szép nagy zsebe lesz belül!
5. A készre sült pitát szedd ki és lehetőleg rácson vagy konyharuhán hagyd kihűlni, hogy ne fülledjen be az alja.
6. Ha már csak langyos a pita, az egyik oldalából vágj le egy keveset, és ízlés szerint töltsd meg pirított csirkemellel, friss zöldségekkel töltsd meg. Pikáns joghurtos szósz (joghurt, fokhagyma, darált csípős paprika) illik hozzá. De természetesen kapros-fokhagymás és egyéb szószokkal is szuperül variálható.
Tippek:
- Kelesztés idejére tedd meleg helyre a tésztát!
- A legzsebesebb pitád légkeveréses sütőben lesz!
- Sütésnél az alálisztezés azért fontos, hogy ne ragadjon le a pita. Ha leragad, akkor kiemeléskor kilyukad a tészta.
- Ha ügyes vagy, olyan hatalmasra nőnek a piták sütés közben, mint egy labda! Kiszedés után persze lelapulnak, de a tökéletes zsebes állaguk megmarad, így könnyen tölthetőek lesznek!