tóth gabi
Gyakorlott háziasszony vagy, és azt gondolod, mindent tudsz a fõzésrõl? Nos, lehet, hogy egy-két dolgot még te sem hallottál! Most megsúgjuk, melyik az az 5 alapanyag, aminek egyáltalán nem tesz jót, ha hidegre teszed.
Egyik napról a másikra elveszíti mennyei aromáját a frigóban, mivel a hideg levegő megállítja az érési folyamatokat. Ráadásul a hibernálás a kissé roppanós, mégis leveses textúráját is teljesen hazavágja.
Az hagyján, hogy piszok büdös lesz az egész hűtő, de a süteményeknek és gyakorlatilag mindennek átható hagyma szaga lesz tőle. Legjobb, ha száraz hűvös helyen tartod, mondjuk a kamrában. És még egy jó tanács! Soha ne tedd paradicsom mellé, mert ha mégis, mind a kettő sokkal gyorsabban megromlik.
Óriási tévhit, hogy a darálatlan szemeket a hűtőben kell tartani! A kávébabnak egyrészt intenzív illata van, másrészt alacsony hőmérsékleten elveszíti az aromáját. Ha zsákszám áll a kávé nálad, legjobb, ha lefagyasztod. Kisebb mennyiségben viszont elég, ha csak száraz, hűvös helyen tartod.
Akkor jársz jól, ha ezt a fűszernövényt egy pohárka vízben tartod frissen, akár egy csokor vágott virágot. A hűtőben ugyanis könnyen megfonnyad, és pillanatok alatt mindent eláraszt átható illatával.
Zöld termése egyáltalán nem igényli a hűtést, főleg, ha nem is érett eléggé. Pláne, ha egy ütős avokádókrémet szeretnél készíteni belőle, simán csak hagyd a konyhapulton, így érleld néhány napig. Így elképesztő finom lesz a végeredmény!
Tipp: Ha megetted az avokádót, el ne dobd a magját! Hagyd lassan megszáradni (kb. 2 hét), majd ültesd el. Türelmesen locsold a földet, kb. 2 hónap múlva előbújik a legszívósabb szobanövény!