RETRO RÁDIÓ

Így gombázz Budapesten!

Így gombázz Budapesten!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 06. 14. 11:29

Unod a bolti, papírízû csiperkét? Húzz tornacipõt és buszozz ki az erdõbe! Ha szerencséd van, olyan vasárnapi ebédet kirándulsz össze, hogy a sztárséfek is könyörögni fognak a receptért!

Végre meleg van és esik az eső: ilyenkor a természetjáróknak úgy kezd villogni a gomba a szemük előtt, mint a rajzfilmfiguráknak a dollárjel. Persze egy igazi gombász az élete árán sem árulná el a tuti lelőhelyeket, de mi adunk néhány támpontot, hogy merre indulj.


Persze nem buszmegállószintre bontva (annyira jó fejek még mi sem vagyunk), de ha gyakran sétálsz a város környékén és felismered a fő fafajtákat, onnantól már nem lesz nehéz dolgod. Csak az, hogy te érj oda elsőnek!

Ha teleszedted a kosarat, irány egy hivatalos gombavizsgáló
Soha ne állj neki úgy főzni, hogy nem látta egy szakértő az alapanyagot – Magyarországon több olyan gombafaj is terem, ami halálos mérget tartalmaz! Még ha nem is ezekbe futsz bele, egy jó kis májkárosodást a többi, „kevésbé veszélyes” fajtától is be lehet szerezni!



Õzlábgomba

Belépő szintnek számít, mert rengeteg helyen megterem. Keress egy akácos ligetet, egy bükkerdőt vagy akár egy bokrosabb rétet: ha lábszárközépig vagy térdig érő gombát látsz, az tuti, hogy őzláb lesz. Kiskorában úgy néz ki, mint egy dobverő, a nagyoknak pedig hosszú, fehér lába, nagy, barna foltos kalapja és fodros gallérja van.


Így főzd meg:
A szárát tekerd le, a kalapját pedig töltsd meg mindenféle finomsággal – fűszeres túróval vagy májpástétommal, süsd meg alaposan egy serpenyőben és fogadd a gratulációkat!



Galambgomba

Szintén nem nehéz felismerni: a fenyvesektől a tölgyesekig bárhol rábukkanhatsz. Akár 10 cm magasra is megnőhet, a szára és a lemezei mindig fehérek (ezt a kalapja alá kukkantva tudod ellenőrizni.) A kalapja lehet zöld, piros vagy lila – ezek körül a piros gyakran csípős, de ezt majd kiválogatja neked a gombaszakértő.


Így főzd meg:
Klasszikus gombapörköltnek vagy svédgombának isteni!



Szegfűgomba

Inkább a réteket szereted? A te műfajod az apró szegfűgomba!
Csoportokban nő a fű között, pár centis, halványbarna, hullámos kalapú, illatos kis gombákat keress. Leginkább a birkalegelőkön érzi jól magát, de sajnos Budapest környékén kevés réten kószálnak nyájak: ha ilyet találsz, a családi ereklyeként őrizd az infót és menj vissza néhány hetente.


Így főzd meg:
Ha szegfűgombából csinálod, a tiéd lehet a világ legjobb csipetkés gombalevese!



Pöfeteg

Fehér és pufi , elöregedett korában pedig a világ legjobb gyerekjátéka, mert ha megnyomogatod, füstölve eregeti a spóráit. A rétektől a fenyvesekig bárhol rábukkanhatsz.  A fél-egy centis mérettől a focilabdányi kapitális példányokig terjedhet a mérete.


Így főzd meg:
A piciket inkább dobd levesbe vagy savanyítsd, a nagyobbakat érdemes kirántani – az állaga és a markáns íze miatt mindenki kezet csókol majd!



Gyilkos galóca

Az egyetlen gomba, amit tanítanak az általánosban: zöldessárga kalapú, fehér tönkű, bocskorral és gallérral rendelkező, 7-20 cm magas, mindig feltűnően egészséges gomba. A bocskor a tojás alakú burok maradványa, amiből kinő.
Nagyon is mennyiségben is halálosan mérgező! A mérgezés tünetei csak a felszívódás után jelentkeznek, ezért a gyomormosás egyáltalán nem, de gyakran az azonnali dialízis sem tud segíteni az áldozatokon!

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.