Szoboszlai Dominik
Folyton azt hallod, hogy nincs egészségesebb zöldség? Aztán mégsem veszel spárgát, mert drága. Most, spárgaszezon közepén viszont megfizethetõ! Veheted, eheted! Elkészíteni könnyû lesz, velünk recept nélkül is boldogulsz!
Tombol a spárgaláz, itt a spárgaszezon! Még néhány hétig te is luxus-sarc nélkül eheted ezt a nagyon egészséges zöldséget. Próbáld ki minél többféle módon, íme néhány könnyen és gyorsan elkészíthető, méghozzá recept nélküli ötlet.
Még recept sem kell hozzá! 5 perc alatt párold puhára a spárgát, forgasd bele egy kis vajba és csorgass rá majonézt! Ennél egyszerűbb nincs!
Vegyél egy csomag kész levelestésztát, nyújtsd ki, vágd fel tetszés szerinti darabokra, kend meg tojással, majd pakold meg zsenge spárgával. Tetejére boríts egy-két szelet sajtot, 170 fokos sütőben kb. 15 perc alatt süsd készre.
Minden krémleves receptje úgy kezdődik, hogy használj alaplét. Itt ez nem szükséges. 2 szem krumplit felaprítva enyhén sós vízben főzz puhára, az utolsó 5 percre add hozzá a spárgát. Amikor az is puha, turmixold össze az egészet és habard be egy pohár tejszínnel a levest. Nyomj rá citromot, és díszítsd néhány egészben hagyott spárgafejjel.
Egy-két percre dobd sós forró vízbe a spárgát, csöpögtesd le. Mártsd a spárgasípokat felvert tojásba, majd forgasd zsemlemorzsába. A bebundázott spárgákat sorakoztasd olajjal kikent tesibe, majd sütőben jó 10 perc alatt pirítsd meg.
Piríts zsírjára jó maréknyi felcsíkozott bacon szalottát, majd forgasd össze előre megpárolt spárgával (1 cs) és zöldborsóval (1 pohár). Megszórhatod borssal, nyomhatsz rá citromot, sózni viszont nem kell.
2 percre dobd sós forró vízbe a spárgát, csöpögtesd le és terítsd szét egy kivajazott sütőtálban. Szórd meg a spárgát jó bőven reszelt sajttal, majd told be a sütőbe. 7-8 perc alatt klasszul megolvad rajta a sajt, és szépen megpirul.
Ez sem bonyolult, de tény, hogy kell hozzá a sárgán kívül 1 fej hagyma, 20 dkg gomba, 10 dkg rizs és némi olaj is. És jó, ha van otthon némi zöldfűszer. Tedd fel főni a rizst, ahogy szoktad. Pirítsd le a felaprított hagymát olajon, forgasd össze a gombával, pár perc múlva rádobhatod az 5 cm-es darabokra vágott spárgát is. Sózd, borsozd, adj hozzá csipetnyi zöldfűszert. A végén keverd össze a zöldséges ragut és a menet közben kifőtt rizst, majd jöhet rá a szokásos citom. Ha még reszelt sajtot is szórsz rá, király(lány) vagy!