Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2015.05.15.

Álomdesszertek a hétvégére

Hétvégén végre van idõd egy kicsit sütni-fõzni? Szeretnéd valami tökéletes, de egyszerû finomsággal meglepni a családodat? Most figyelj! Ezeknek az édességeknek senki nem tud ellenállni!

Szerző Laki Irén

Áfonyás sütikoszorú

Ha akad némi fagyasztott gyümölcs a hűtődben, nyert ügyed van, mert elkészítheted ezt a csodálatos süteményt. 

Hozzávalók:

  • 30 dkg áfonya (vagy más fagyasztott bogyós gyümölcs, pl. szeder, ribizli vagy málna)
  • 3 pohár (375 g) liszt
  • 30 dkg cukor
  • 22 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 1 pohár (2,4 dl) tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek. vanília kivonat
  • 3 ek sütőpor
  • 1 tk só
  • Így készítsd:

  • Vajazz ki egy kb. 26 cm átmérőjű koszorús kuglóf formát, szórd meg liszttel, ütögetéssel oszlasd el a lisztet a teljes felületen.

  • A vajat és a cukrot habverő segítségével dolgozd egybe, majd egyesével forgasd bele a tojásokat is - sima masszát kell kapnod.

  • Reszeld  a citrom héját a masszába, facsard bele a levét is  és add hozzá a vanília kivonatot, majd újra keverd át a habverővel.

  • Kisebb adagonként keverd a tésztába a lisztet, a sütőport és a sót illetve a tejet is.

  • A kiengedett gyümölcsre szórj 1 ek. lisztet, forgasd össze.  1 csészényit tegyél félre belőle, a többit keverd a tésztába.

  • A gyümölcsökkel elkevert tésztát oszlasd el a sütőformában.  Tetejére szórd rá a félretett gyümölcsöt.

  • 180 fokra előmelegített sütőben kb. 70 perc alatt sül készre.

  • Ha kivetted a sütőből, legalább 15 percig ne nyúlj hozzá, hagyd hűlni. Ezután a süti már könnyen kiemelhető a formából, ha óvatosan megpiszkálod a széleken. Fordítsd egy süteményes tálra, hintsd meg porcukorral a tetejét és már szeletelheted is!

    Tejszínhabos őszibarackzselé

    Álomszép desszert lehet egy konzerves őszibarackbefőttből is. Igazán nem nagy ügy, nézd csak!

    Hozzávalók:

  • 5 dl őszibarackos tea (2 filter kell hozzá)
  • 1 konzerves őszibarack befőtt
  • 2 cs. tortazselatin
  • 1 tk cukor
  • 1 citrom
  • 1 rúd fahéj
  • 1 db szegfűszeg
  • tejszínhab
  • Így készül:

  • Áztasd 1 dl teába a zselatint, add hozzá a fűszereket, a cukrot és a citrom levét.  Óvatosan melegítsd addig, amíg a zselatin teljesen felolvad, majd húzd le az edényt a tűzről. Keverd hozzá a maradék teát és a kompót levét. 

  • Amikor az oldat sűrűsödni kezd, kb. a 2/3-át porciózd desszertes poharakba – ez lesz az első réteg. Hagyd kihűlni, várd meg, míg megdermed.

  • A lecsöpögtetett barackokat vágd cikkekre, és a szeleteket fektesd a megdermedt zselére, majd ezt a réteget öntsd fel a zselé (esetleg újramelegített) maradékával.

  • Tetejére frissen felvert tejszínhabot nyomj, mentalevelekkel díszítve kínáld!

    Egyserű csokis kocka

     

    Igazán meggyőző lehet egy csokoládés finomság is, pláne, ha olyan könnyű elkészíteni, mint ezt a piskóta alapú kockát.

    Hozzávalók:

    1 db kész, téglalap alakú kakaós piskóta

    A krémhez: 

  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 3+5 ek. porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 5 ek. liszt
  • 2 ek. kakaópor
  • A bevonáshoz:

  • 1 szelet csokoládés bevonó
  • 1 tk étolaj
  • Így készítsd a krémet:

  • 1.  Keverd habosra a tojásokat a 3 ek cukorral, apránként szitáld hozzá a kakaóport és a lisztet, illetve öntsd hozzá a tejet.

  •  Lassú tűzön, állandóan kevergetve főzd sűrűre a keveréket. Az elkészült masszát húzd le a tűzről, s miközben hűl, és kézi habverővel néha keverd át.

  •  A vajat 5 ek. porcukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra, majd add hozzá a már kihűlt sűrű csokimasszát és a két komponenst habverővel vagy robotgéppel dolgozd össze.

    Állítsd össze a sütit!

    Vágd lapjában 2 részre a piskótát, így két réteget kell kenned. Legjobb, ha a krém fele középre, másik fele a süti tetejére kerül.

    A megkent piskótát legalább 2 órára tedd hűtőbe. 

    Közben vízgőz fölött olvaszd fel a bevonócsokit, kevés olajat adj hozzá, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ha megolvadt, hagyd egy kicsit hűlni, majd gyors mozdulatokkal vond be vele a hideg torta tetejét. 

    Fontos!

    Mielőtt a krémet beveted, azaz megkened vele a piskótát, legalább 2 órát pihentesd a hűtőben!

     

     

     

     

     

     

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek