kulcsár edina
Hétvégén végre van idõd egy kicsit sütni-fõzni? Szeretnéd valami tökéletes, de egyszerû finomsággal meglepni a családodat? Most figyelj! Ezeknek az édességeknek senki nem tud ellenállni!
Ha akad némi fagyasztott gyümölcs a hűtődben, nyert ügyed van, mert elkészítheted ezt a csodálatos süteményt.
Hozzávalók:
Így készítsd:
Vajazz ki egy kb. 26 cm átmérőjű koszorús kuglóf formát, szórd meg liszttel, ütögetéssel oszlasd el a lisztet a teljes felületen.
A vajat és a cukrot habverő segítségével dolgozd egybe, majd egyesével forgasd bele a tojásokat is - sima masszát kell kapnod.
Reszeld a citrom héját a masszába, facsard bele a levét is és add hozzá a vanília kivonatot, majd újra keverd át a habverővel.
Kisebb adagonként keverd a tésztába a lisztet, a sütőport és a sót illetve a tejet is.
A kiengedett gyümölcsre szórj 1 ek. lisztet, forgasd össze. 1 csészényit tegyél félre belőle, a többit keverd a tésztába.
A gyümölcsökkel elkevert tésztát oszlasd el a sütőformában. Tetejére szórd rá a félretett gyümölcsöt.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 70 perc alatt sül készre.
Ha kivetted a sütőből, legalább 15 percig ne nyúlj hozzá, hagyd hűlni. Ezután a süti már könnyen kiemelhető a formából, ha óvatosan megpiszkálod a széleken. Fordítsd egy süteményes tálra, hintsd meg porcukorral a tetejét és már szeletelheted is!
Álomszép desszert lehet egy konzerves őszibarackbefőttből is. Igazán nem nagy ügy, nézd csak!
Hozzávalók:
Így készül:
Áztasd 1 dl teába a zselatint, add hozzá a fűszereket, a cukrot és a citrom levét. Óvatosan melegítsd addig, amíg a zselatin teljesen felolvad, majd húzd le az edényt a tűzről. Keverd hozzá a maradék teát és a kompót levét.
Amikor az oldat sűrűsödni kezd, kb. a 2/3-át porciózd desszertes poharakba – ez lesz az első réteg. Hagyd kihűlni, várd meg, míg megdermed.
A lecsöpögtetett barackokat vágd cikkekre, és a szeleteket fektesd a megdermedt zselére, majd ezt a réteget öntsd fel a zselé (esetleg újramelegített) maradékával.
Tetejére frissen felvert tejszínhabot nyomj, mentalevelekkel díszítve kínáld!
Egyserű csokis kocka
Igazán meggyőző lehet egy csokoládés finomság is, pláne, ha olyan könnyű elkészíteni, mint ezt a piskóta alapú kockát.
Hozzávalók:
1 db kész, téglalap alakú kakaós piskóta
A krémhez:
A bevonáshoz:
Így készítsd a krémet:
1. Keverd habosra a tojásokat a 3 ek cukorral, apránként szitáld hozzá a kakaóport és a lisztet, illetve öntsd hozzá a tejet.
Lassú tűzön, állandóan kevergetve főzd sűrűre a keveréket. Az elkészült masszát húzd le a tűzről, s miközben hűl, és kézi habverővel néha keverd át.
A vajat 5 ek. porcukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra, majd add hozzá a már kihűlt sűrű csokimasszát és a két komponenst habverővel vagy robotgéppel dolgozd össze.
Állítsd össze a sütit!
Vágd lapjában 2 részre a piskótát, így két réteget kell kenned. Legjobb, ha a krém fele középre, másik fele a süti tetejére kerül.
A megkent piskótát legalább 2 órára tedd hűtőbe.
Közben vízgőz fölött olvaszd fel a bevonócsokit, kevés olajat adj hozzá, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ha megolvadt, hagyd egy kicsit hűlni, majd gyors mozdulatokkal vond be vele a hideg torta tetejét.
Fontos!
Mielőtt a krémet beveted, azaz megkened vele a piskótát, legalább 2 órát pihentesd a hűtőben!