kulcsár edina
Mindenhol nyílik a bodza, de csodás ízét csak rövid ideig élvezhetjük, mert hamar vége a szezonnak. Most használd ki a lehetõséget, és a friss virágból készítsd el ezeket az egyszerû finomságokat.
Ígen sűrű palacsintatásztába (1 bögre liszt, 1 bögre tej, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 ek. cukor) keverj kiseb darabokra szedett bodzavirágot. Az így kapott tésztát kanállal szaggasd legalább 2 cm mély forró olajba. Gyorsan átsül!
Vaníliás cukorral, eper vagy ribizli lekvárral szuper!
Friss epret turmixolj össze natúr joghurttal, cukor helyett pár csepp bodzaszörpöt adj hozzá. Frissen szedett bodzavirággal díszítheted. Ez a kombináció fagyinak is tökéletes!
Töltsd a bodzás-epres keveréket jégkrémformákba, fagyaszd le, kivételesen finom jeges desszertet kapsz!
A bodzavirágot mártsd sűrű palacsintatésztába, és süsd ki kevés vajon. Porcukorral és eperlekvárral isteni! Hagyj egy kis szárat a bodzán, így könnyebb belemártani a tésztába a bodzafejeket.
A bodza virágait cukorral és citrommal áztasd egy éjszakára vízbe, másnap szűrd le. Remek alap limonádéhoz, kevés citromfűvel vagy mentalevéllel tovább fokozhatod a hatást! Egy másik módszer szerint érdemes lefagyasztani a kész szörpöt, nem is akárhogyan!
Készíts bodzaszörpből 2 pohár tömény limonádét, kicsit lehet savanyúbb, mint ahogy innád. 3 zacskó zseatinport oldj fel kevés vízben előírás szerint, melegíts fel. Forrald fel a bodzalimonádét, keverd bele az oldott zselatint, öntsd a folyadékot sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe. Ekkor tehetsz bele friss bodzairágot, hogy igazán szép legyen a végeredmény. Figyelj, mert gyorsan köt! Tedd hűvösre, hagyd szikkadni legalább 2 napig.
A kész zselét kockázd fel, forgasd porcukorba. Igazán különleges tavaszi finomság!
Készíts főzés nélküli vaníliapudingot úgy, hogy az előírt mennyiségű cukrot tömény bodzaszörppel helyettesítsd. A krémhez annyival kevesebb tejet adj, amennyi a szörpöt tettél bele. Mennyei!
Fokozhatod a hatást, ha gyümölccsel párosítod a bodzás pohárkrémet.
Igazán stílusos megoldás az idény gyümölcseiből szemezgetni. Epervelő, eperlekvár, rebarbara tökéletes választás!
A kuglóf tésztájába keverj 4 ek lecsipkedett bodzavirágot, így süsd ki. Ha már kihűlt a kuglóf, a tetejét forró fondant-al (1 citrom kifacsart leve 3 ek. porcukorral felforralva) csorgasd végig, a máz hamar köt.
Díszítésként hintsd meg bodzavirággal.
Sütés nélkül készíthető egyszerű finomság!
Dobj össze morzsatésztát a következő hozzávalókból: 10 dkg vaj, darált keksz, darált dió,mogyoró, mandula, barnacukor, vanília. A tésztát nyomkodd kerek piteformába, erre pakolhatod a gyümlcsöket. A rebarbarát érdemes cukorral és fahéjjal átforralnod. Ha a gyümölcsréteget nyakon öntöd zselatinnal, tartósabb lesz a pite. Végül szórj rá bodzavirágot, igazán illatos tavaszi finomság!
Augusztusban lesz a második bodzaszezon, amikor beérik a bodza sötétlila bogyója. Készíts lekvárt belőle, nagyon finom! Lekvárfőzéskor érdemes a bodzát szilvával párosítani, a komplettebb íz érdekében. Ugyanis a bodza mesés színe mellé viszonylag kevés savtartalom társul.
Levendulával is turbózbahtod, igazán különleges lekvárod lesz.