OTTHONKA

Tetves a rózsád? Mutatjuk, mit kell tenni

A száraz, meleg idő kedvez nekik, támadnak a tetvek! Most hasznos és olcsó trükköket mutatunk, melyekkel megelőzheted, felderítheted, és ki is irthatod a tetveket. Egész nyáron gyönyörködhetsz majd az egészséges, szépséges rózsákban

Nagy bosszúság, amikor rózsakertünk szépségét az elszaporodott tetvek teszik tönkre. Szívfacsaró az összepöndörödött levelek, megbarnult, elszáradt bimbók látványa.

Rózsa levéltetvek

3-4 milliméteres élőlények. Színük lehet fehér, zöld, barna, fekete, vörös.

Nem csupán ellepik, károsítják a növényi részeket, de korompenész fertőzést, mozaikvírust magukkal hurcolva a teljes növényt is elpusztíthatják.

Megelőzés

Levendula: ültess a rózsatövek közelébe levendulát. Távol tartja a tetveket, megvédi kedvenceidet.

A bársonyvirág, sarkantyú, körömvirág is így hat: ha a rózsáid mellé ülteted őket, elkerülik a tetvek.

Fokhagyma: dugdoss 1-2 gerezd fokhagymát minden tőnek a tövébe. A fokhagyma, elbomolva a gyökereken keresztül az egész növénybe eljut. A tetvek nem szeretik a fokhagyma aromáját, ezért kerülik majd ezeket a töveket.

Banánhéj: Vagdosd szét a banánhéjat. Ásd a rózsatövek tövébe, 3-5 cm mélyen. A szárított, darált banánhéj is kiváló e célra.

Felderítés

Sárga, ragacsos színcsapda: Függessz a rózsatövek közelébe egyet-egyet a kertészeti üzletekben kapható, rikító sárga, ragacsos lapkákból.  A sárga szín vonzza a rovarokat, a tetveket is. Vizsgáld őket rendszeresen. Ha a ragacsba tapadva felfedezel pár tetvet, máris kezdheted a védekezést.

Ellenőrzés: Vizsgáld meg a rózsatő leveleinek hátulját, a fiatal, még lágy hajtásokat, bimbókat. Ezt kedvelik leginkább a tetvek, ide gyűlnek először.

Ha még csak pár helyen látod gyülekezni őket, egy ollóval metszd le a megszállt területet, levelet, hajtást. Talán meg is állítottad az elterjedésüket.

Jelek, hogy tetves a rózsa

Még nem látod a tetveket, de aggódsz, hogy már ott vannak? Ha komolyabb hangyavonulatot észlelsz, biztos, hogy a rózsád már tetves. Õk a tetvek ürülékére, a mézharmatra gyűlnek össze.

A katicaáradat is figyelemfelhívó jelzés: ők és a fátyolkák a tetveket el is fogyasztják. Igazi szövetségeseink a nedvszívó támadók ellen.

Lemosás, permetezés

A tetvek főleg száraz, meleg időben támadnak, nem szeretik a vizet. Az ellepett cserepes rózsát zuhanyozd le. Ha szükséges, utána kezeld házi szerekkel. A kertben éles, hideg vízsugárral mosd le a tetves részeket.

Megelőzésként is alkalmazd a vizet: Hetente egyszer alaposan permetezd le vízzel növénykéidet. A sima víz is megteszi, de a legjobb az összegyűjtött esővíz.

Kézi módszer

Kis mennyiségű, frissen megjelent tetveket egy pici kefével is eltávolíthatunk, vagy a kezünkkel is összeszedhetjük, szétmorzsolhatjuk.

Kémiai szerek

Széles választékban kaphatók kémiai vegyszerek, melyekkel bepermetezheted a tetvek ellen a rózsáidat. Ám mivel ezek mérgező hatóanyagokat tartalmaznak, a méhecske is elpusztul tőlük. Arról nem beszélve, hogy egy rózsát simogató kisgyermek kezére - onnan meg a szájába is bekerülhetnek. Ha lehet, válaszd a biokertészeti, vegyszermentes, természetes házi módszereket.

Csalán

Csalánfőzet: A csalán levelekből készíts erős teát. A lehűlt főzetet napi 1-2 alkalommal permetezd az ellepett növényre, egészen addig, míg el nem tűnnek a tetvek.

Áztatott csalán: 1kg csalánt áztass 10 l vízbe 1 éjszakán át. A leszűrt levet hígítatlanul juttasd a fertőzött levelekre.

A csalán nem csupán irtja a tetveket, de immunerősítőként is hat a növényre, táplálja azt.

Kamilla

Készíts kamillalevet. ½ kg kamillát pár napig áztass 3l vízben. A leszűrt levet 10-szeres hígításban permetezd a beteg növényre.

Káliszappan

1%-os káliszappan oldat is hatásos a tetves rózsatövek lemosására, permetezésére. 10l vízhez 1dl káliszappant adagolj.

A súlyosabb fertőzésnél 2-3%-ig is elmehetsz.

Paradicsomszár-káliszappan

Kevés vízben főzz 1 órán át 1/2kg paradicsom szárat és 1 szem paradicsomot. Szűrd le és adagolj hozzá 4dkg káliszappant és 3l vizet. Ezzel permetezd a megtámadott rózsáidat.

Dohány

Forralj fel 10dkg dohányt 1l vízben. Alacsony lángon főzd még 1-2 órán át. Hagyd állni minimum 12 órát, majd keverj el benne 2dkg káliszappant. Ezt a keveréket hígítva használd permetezésre. 1 liter vízhez 2dl-t adagolj.

Fokhagyma

Forralj 15 percig 20 gerezd fokhagymát 1l vízben. Hagyd állni 24 órán keresztül. Ezután három napon át, naponta 3-szor permetezd a szert 1:10 arányban vízzel hígítva a tetves rózsákra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?