OTTHONKA

Kiderült, könnyen megbetegíthet a kávéfőződ

Bármilyen gépet használsz a reggeli kávé lefőzéséhez, ezt a veszélyt csak alapos körültekintéssel tudod elkerülni.
  • Szerző: Ripost

Életmentő a reggeli kávé, van, aki képtelen elindulni nélküle, de elengedhetetlen kelléke a vendégvárásnak is, az ínyencek pedig számtalan fajtát és ízesítést próbálnak ki otthon is. Rengetegféle gép létezik, a hagyományos kotyogótól kezdve a kapszulás kávégépekig, a luxusgépekkel zárva a sort. Azonban a kávéfőző beteggé is tehet, állítja egy új kutatás.

Ezek a gépek ugyanis rengeteg gőzzel dolgoznak, amit ha összeadunk a szinte légmentesen szigetelt lakások atmoszférájával, észrevétlenül is bőséges táptalajt biztosítunk a gombák számára. Ha csak egy kávét főzünk reggelente, máris megjelenhet a gombásodás a falakon, akár úgy is, hogy még nem ölt látható formát.

Egy penészes helyiségbe belépve akár egyetlen lélegzetvétellel is a tüdőnkbe kerülhetnek a gombák által kibocsátott mérgező anyagok, és akár életveszélyes állapotot is okozhatnak. Az egyik ilyen toxintól, ami simán a nyitott ablakon is bejöhet a lakásba, egy kisgyereknek súlyos tüdővérzése lett. De ugyanezek a gombák által terjesztett toxinok lehetnek a felelősek a légkondicionálóval kapcsolatos, irodisták körében gyakori légúti megbetegedésekért is, és az asztmáért is.

A tanulmány felhívja a figyelmet a veszélyre, amit a falon növekvő gombatelepek okoznak: az apró részecskék, amiket ezek a gombák kibocsátanak, súlyos betegségeket okozhatnak – és ezért nagyban felelős a kávéfőző, hiszen a gőz kedvez a gombáknak.

Ezek a gombák olyan, a levegőben szálló részecskéket bocsátanak ki, amik veszélyesek gyerekekre, felnőttekre egyaránt. Nem kizárólag a kávéfőző a veszélyes: minden tevékenység, ami gőzzel jár, a gombák elszaporodásához vezethet. Érdemes odafigyelni, hogy otthonunk megfelelő, légáteresztő szigeteléssel rendelkezik-e, és azonnal intézkedni, amint felmerül a gombásodás gyanúja.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?