OTTHONKA

Így gondozd az epret, hogy mindig sok és zamatos gyümölcsöd legyen

Mutatjuk, mi mindent tehetsz az epertövekért, hogy sokáig örömöd teljen dúsan termő ültetvényedben!

Epret ültetni nagyon hálás dolog.

Miért?

Mert a legjobbkor, kora tavasszal, és főleg gyorsan jutalmaz.

Gondolj bele, a gyümölcsfák az ültetés után csak 2-3 évvel hoznak termést. Ezzel szemben az eper, ha augusztusban elülteted a palántákat, tavasszal már szüretelheted is az ízes, zamatos gyümölcsét. Ezt nevezik korai termőre fordulásnak.  

MIRE VAN SZÜKSÉGE?

- Napfényre

Melegtűrő növény, a folyamatos, közvetlen, teljes napfényt kedveli. A minimum a napi legalább 6 óra.

- Gondozásra a kártevők és betegségek ellen

Szamócaatka és gombásodás ellen biomódszer:

Hozzávalók:

  • 70dkg vöröshagyma, héjával együtt, apróra vagdalva
  • 10l víz

Elkészítés:

1. A héjastól aprított vöröshagymát szórd 10 liter vízbe, és 1 napig hagyd állni.

2. Másnap szűrd le, és hígítás nélkül, permetezd be vele a szamócát.

Ha lombfoltosodás betegítette meg a növényedet:

Vágd le az összes levelet, és égesd el. Így a következő évben újra egészségesen indulhat.

MILYEN TALAJT SZERT?

A homokos vályogtalajt vagy a barna homoktalajt kedveli. Lúgos talajba (8.0-8.2 pH) ne ültess szamócát, mert úgyis elpusztul. Az ideális az 5.8-6.5 pH értékű, könnyű, száraz, pangó víz nélküli, jó víz elvezetésű talaj.

ÜLTETÉS VAGY ÁTÜLTETÉS

A szamócaültetvényt 3 évenként meg kell újítani. Szedd ki, telepíts új helyre új palántákat. Ha meg voltál elégedve a fajtával, akkor a régi eper ostorindáit vágd le az anyatőről, és azokat ültesd el. Az erős, bojtos gyökérzetűeket válaszd.

Hová ne ültess epret?

Fontos, hogy előzőleg milyen növény élt a kiszemelt területen. Ugyanis bizonyos növények után olyan betegségek alakulnak ki a földben, amelyre az eper különösen érzékeny. Ne ültess epret paradicsom, paprika, burgonya, krizantém után.

Rossz szomszédság: Földiepret sose ültess a káposzta közelébe.

Mely növények után érdemes epret ültetni?

Sárgarépa, saláta, káposzta, zöldborsó, zöldbab.

GONDOZÁS

A tápanyagot folyamatosan pótold. A rendszeres öntözés sem maradhat el.

A gyakori kapálás, gyomtalanítás elengedhetetlen.

Ugye augusztusban, ültetéskor letakartad a földjét?

 

Ez történhet úgy, hogy eleve, a talajfertőtlenítés és az alapos trágyázás után fekete fóliával lefedted az ágyásokat, és lyukakat fúrva a fóliába, oda ültetted az epret. Ennek előnye: nem szárad ki a föld, nem burjánzanak a gyomok, emiatt nem kell sokat kapálni, és esőben nem szennyeződik a növény a visszacsapódó sártól.

Még gusztusosabb, ha virágzás után mulccsal, azaz aprított fával, vagy szalmával feded le a tövek környékén a földet.

Egy hasznos tipp:

Az első virágokat törd le, és csak júniustól hagyd őket kibontakozni. Az eredmény: erősebb növény, nagyobb gyümölcsszemek.

 

HOGYAN ÉS MIKOR SZÜRETELJ?

Csak a teljesen érett szemeket szedd le, mert az epernek nincs utóérése. Reggel, a hajnali harmat felszáradása után érdemes szüretelni. Pici, 1 centis szárat hagyj rajta, tedd lapos tálcára, és azonnal vidd hűvös helyre, pl. a hűtőszekrénybe. Mivel a kocsánylevelek rajta maradnak, tovább eltartható, és mosáskor nem ereszt levet.

HÁROM FAJTÁJA VAN

1. Egyszer termő: 2-3 héten át szedhető. A legnagyobb hozamú terméssel rendelkezik.

2. Hónapos eper

Ezt termelheted az erkélyeden a balkonládában is. A ládák vagy termesztő vályúk függeszthetők akár a kerítésre vagy a ház oldalára is. 

3. Folyton termő: Először nyár elején szüretelhető pár hétig. Később, kis szünet után egész évszakban találsz rajta érett szemeket.

GYÓGYHATÁSÚ

Kalóriaszegény, ám tápanyagokban rendkívül gazdag, egészséges, zamatos gyümölcs. Ez nagy öröm a cukorbetegségben szenvedőknek, akik bátran fogyaszthatják.

Ismert gyulladáscsökkentő hatása is.

A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára különösen fontos, hogy éljenek a legkorábban érő gyümölcsünk gyógyhatásával.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?