OTTHONKA

Így fagymentesítsd a kerti csapot, különben csúnya vége lesz

Ideje a télre felkészíülni, a kerti munkálatoknak nincs még teljesen vége! Ne feledkezz meg a kerti csapról sem!

Egyre kevesebb a munka a kertben és a vízcsapra sincs már akkora szükséged. Nem is beszélve arról, hogy az időjárás egyre hidegebb és az éjszakai fagyok árthatnak a vízvezetéknek. Ne felejtsd el fagymentesíteni a kerti csapot! Készítsd fel a téli hónapokra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

kerti csap

Kerti csap Fotó: Shutterstock

A kerti csapot téliesíteni kell, de ezzel nincs vége a feladatoknak. Érdemes minden kültéri vízzel érintkező eszközt is felkészíteni a télre. Miért? Mert a bennük marad víz megfagyhat. Tehát téliesítsd a kerti zuhanyt, a vízmérő aknát, locsolócsapokat is.

Készítsd fel télre a kerti csapot!

  1. A csapot (fagycsap, téli csap ) a föld alatt vagy a pincében zárd el, ez az első lépés. Az óra járásával megegyező irányban tekerd el a fagycsapot. Ellenőrizd le, hogy jól elzártad-e, a vízóra megállt-e vagy sem. Jó visszajelzést innen kaphatsz. Leürítő-szelepes csap esetén szükséged lesz egy T-kulcsra is.
  2. A második lépés, hogy a locsolócsapnál a föld feletti kerti csapot nyisd meg. Fontos, hogy egész télre hagyd nyitva. A csapban maradt víz így kifolyik, így a vezeték nem fog szétfagyni. Fúrt kút esetén, a hozzá csatlakoztatott csapot is nyisd ki.
  3. A téli csap elzárása után, tehát megnyitod a kerti csapot és ilyenkor egy pisszenő hangot kell hallanod, hiszen a víz kifolyik, helyére levegő kerül. Ha nem hallasz hangot, akkor a kerti csap hibás. Ha pedig a megnyitás után folyamatos csöpögést tapasztalsz, akkor a téli csap hibásodott meg. A fagy beállta előtt hívj vízszerellőt, mielőtt baj történne. Ha rendben találtad a csapokat, vezetékeket, akkor ezzel nincs tovább dolgod, csak a kerti berendezések vizsgálatára, ellenőrzésére kell még időt fordítanod.

A slaggból is engedd ki a vizet. Tárold naptól és fagytól védett területen.

Ha mindent jól végeztél, akkor tavasszal egyszerűen csak meg kell nyitnod a téli csapot és ellenőrizned kell a kerti csapok működését.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb forralt bor
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?