OTTHONKA

Idén is támadnak a kertben a poloskák, így védekezz ellenük

Eddig csak mutatóban láthattunk egyet-kettőt ebből a pofátlan rovarból, de már kezdődik a poloskainvázió. Nem kímélik a paradicsomot, paprikát, gyümölcsöket sem; mutatjuk, hogyan tarthatod őket távol a kertedtől!
  • Szerző:

Bár a házba még nem akarnak behúzódni, a kertben már megkezdődött a poloskainvázió: az apró, fekete, frissen kikelt példányok tízesével rágják a paradicsomot, a nagyobbak lelkesen falják a szőlőt, barackot, almát, és ha nem vigyázol, alig marad ép termésed. Ennek a bosszantó kártevőnek egyelőre nincs természetes ellensége Magyarországon, és az enyhe telek is kedveznek nekik, hiszen tartós fagy hiányában sokkal jobban tudnak szaporodni. A márványpoloska és a vándorpoloska nem csupán azzal árt, hogy megrágja a termést, hanem azzal is, hogy az így keletkezett sérüléseken keresztül a növények sokkal fogékonyabbak lesznek a gombafertőzésekre. Ezért érdemes felvenni a kesztyűt a poloskainvázió ellen; mutatjuk, mit tehetsz, ha nem szeretnél rovarirtó vegyszereket használni!

Fotó: 123rf

1. Csald őket csapdába

Fotó: Ripost

Hatásos megoldás, ha fénnyel becsalogatod őket egy kettévágott PET palackba; onnan nem tudnak kirepülni, és ha már jó sokat összefogdosott a csapda, likvidálhatod őket. Fogj egy ásványvizes palackot, és vágd ketté a felső harmadánál. Tegyél az aljába bekapcsolt LED lámpát, majd a palack tetejét fejjel lefelé illeszd vissza, és ragaszd körbe szalaggal, hogy résmentes legyen. Egyetlen éjszaka alatt akár több tucat poloskát is elfoghatsz ezzel a módszerrel; érdemes több palackot is kihelyezni. Ha kiürítetted, újra tudod használni a csapdát.

2. Vesd be ellenük a fokhagymát

Fokhagyma

Fotó: pixabay.com

Ha nem a konyhakertben használod, az ecetes víz igencsak hatásos a poloskák távoltartására, de az ecet a növényeidnek is árt. De semmi vész: helyette használhatsz fokhagymát! Fél liter vízbe reszelj bele három gerezd nyers fokhagymát, és hagyd állni egy éjszakát. Ezzel a permettel másnap fújd le a növényeidet; a poloskák messziről el fogják kerülni őket.

3. Puszta kézzel harcolj ellenük

Fotó: Shutterstock

Sokan erre a módszerre esküsznek, bár tény, hogy elég babramunka. Amikor gondozod a paradicsomot, paprikát, egyesével szedd össze a rajtuk tanyázó poloskákat, és dobd őket mosogatószeres vízbe. Előszeretettel rakják a petéiket a levelek fonákjára, és ilyenkor augusztusban már lehet találkozni fiatal egyedekkel; szabadítsd meg tőlük a növényeket, ezzel jelentősen csökkentheted a felnőtt poloskák számát. Arra figyelj, hogy lehetőleg kesztyűben fogd meg őket, ugyanis eszméletlen büdös permetet fújnak ki magukból, ha zargatják őket; és a szagot sokáig nem tudod lemosni a kezedről.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?