OTTHONKA

Hőségriadóban így hűtsd a lakást!

Se dolgozni, se pihenni, se aludni nem tudsz az átforrósodott lakásban? Ne hagyd, hogy a kánikula kicsináljon!! Nagyszüleink még a behúzott sötétítőre esküdtek, ma már ez kevés, mutatjuk a hatékonyan frissítő trükköket!
  • Szerző: Ripost

A nyári forróság mindennél kegyetlenebbül csap le az aszfalttal borított területekre. Forró katlanná válnak a lakótelepek. Igencsak szükség van minden ötletre, hogy túléld panelban a legmelegebb napokat.

Zárd ki a napfényt         

A napfény kizárása mindenképpen jó ötlet. A függönyöket húzd el, még jobb, ha redőnyöd van, a függöny ugyanis a forró nyári napsugarakat részben átengedi. Tehát ha van redőnyöd, engedd le, pár fokkal máris hűvösebb lesz. Ha azonban már napok óta tombol a kánikula, akkor a ház, iletve a lakás falai már beszívják már a meleget és nem sokat számít a sötétítés.

Csukd be az ablakot!

Ellentmondásosnak tűnik, hogy éppen a legnagyobb hőségben zárd magadra a szobát, de így a meleg kint marad. Többnyire. Éjjel viszont, mikor enyhébb az idő, akkor feltétlenül nyiss ablakot, csinálj kereszthuzatot.

Frissülj hideg vízzel

A hőséget a legjobban a vízparton lehet elviselni. A lakásban egyet tehetsz: zuhanyozz le langyos vagy hűvös vízzel. Átmenetileg enyhülést hoz. Ha pedig hosszú távon szeretnéd ezt az érzést biztosítani magadnak, akkor csavarj a bokádra és a csuklódra egy-egy hideg vizes törölközőt.

Főzz röviden!

Kánikulában ne akarj pörköltet, vagy más, több órán át készülő ételt főzni. Válassz gyorsan elkészíthető leveseket, főzelékeket, hiretelen sülteket. Hideg leveseket is készíthetsz, iagzán hűsítően hatnak a nagy melegben!

A ventilátorral csak óvatosan

A ventilátor nem hűti a levegőt, csak forgatja. Ellenben ha gyorsan szeretnél felüdülést, fújj magadra egy kis testpermetet, így hűvösebbet érzel majd. Mivel azonban a ventilátor elektromos szerkezet, működés közben maga is hőt termel. Így ha nem tartózkodsz a ventilátoros szobában, mindenképp kapcsold ki a készüléket.

Azonban soha ne fújj vizet a ventilátor lapátjai közé, mert életveszélyes is lehet.

Teregess a szobában

Állítsd fel a szárítót a nappaliba,  és teregess ki ott. Legjobb, ha nagy felületű ruhákat, törölközőket, lepedőt, ágyneműt teszel ide száradni. Állítsd a ruhák elé a földre a ventilátort, hogy így pörgesse a levegőt. A száradás hőt von el, ezzel a trükkel szobád hőmérséklete akár több fokkal is csökkenhet.

A felesleges áramfogyasztókat húzd ki a konnektorból!

Már azzal sokat segítesz, ha nem jár alvó üzemódban se a tévéd, se a számítógéped - ezek a készülékek így is termelnek valamennyi hőt.

Mosd fel minél gyakrabban a padlót!

A száradás mindenképpen csökkenti a hőmérsékletet! Ha kell, ezt a nap folyamán többször is megismételheted.

Egyél hideg gyümölcsöt!

A folyadékpótlás otthon is fontos a kánikula idején. Ha már egyszerűen nem tudsz több folyadékot inni, akkor egyél lédús, jól behűtött gyümölcsöket. Igazi felüdülés lesz néhány szelet jéghideg görögdinnyét elmajszolni a nagy melegben.

Ha ezeket a szabályokat betartod, akkor a lakásodban akár 10 fokkal is kevesebbet mutathat a hőmérőd. Ha magadat is hűtöd, akkor pedig a komfortérzeted is klasszisokkal jobb lesz.

És a legfontosab:  Csak este bontsd ki a sörödet!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?