OTTHONKA

Még nem késő, most vesd el ezt a primitív, egészséges zöldséget

Sokan alábecsülik ezt a hálás zöldséget, mindössze savanyúságként ismerik, és eszükbe se jut, amikor a konyhakertet tervezik. Pedig rengeteg ok miatt nagyon jó, ha van cékla a kertben, mutatjuk!
  • Szerző:

A cékla a kertben az egyik leghálásabb növény: könnyű gondozni, gyorsan nő és rengeteget terem. Mégis kevesen gondolnak rá, amikor tervezik a konyhakertet. Ez a zöldség ugyanis még mindig leginkább savanyúságként ismert, azt is legtöbbször a boltban vesszük meg. Pedig a cékla rengeteg más módon is elkészíthető, ráadásul nagyon egészséges is. Bár már május közepe van, még mindig elvetheted a magokat; mutatjuk, miért jó, ha van cékla a kertben!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

Lehetetlen elrontani a termesztését

Fotó: Pixabay

Kezdő kertészeknek is sikerélményt nyújt a céklatermesztés, ugyanis kártevői alig vannak, és különösebb gondozást nem igényel. A rendszeres öntözést meghálálja, és fontos, hogy ritkítva legyen a sor; de egyébként a gazoláson, kapáláson kívül nem sok teendő van vele. Magjait akkor lehet elvetni, amikor a kinti hőmérséklet már tartósan 10 Celsius fok felett van. Ám a cékla a kertben másodvetésnek is kiváló, tehát még júniusban, júliusban is vethető. Ha szakaszosan, három-négyhetente veted, folyamatosan lesz céklád. Érdemes sekélyen, 5-10 centis távolságokra vetned a magokat, de ha ez nem sikerül, akkor ritkítással érd el a kívánt tőtávolságot. Ilyenkor semmiképp ne dobd ki, amit kihúztál: a zsenge levelek salátába isteniek! A nagyobb leveleket is felhasználhatod később, akkor érdemes szüretelni őket, amikor elérték a 15 centis magasságot.

Sorolni is hosszú, miért egészséges

Turmix

Fotó: Pixabay

Bizony, ez a méltatlanul alábecsült zöldség nagyon jót tesz a szervezeteddel. Egyes kutatások szerint például segít a rák megelőzésében, ugyanis a betacianin néven is ismert pigmentek, amik a cékla színét adják, védelmet nyújthatnak a máj- a vastagbél és a bőrrák ellen. Ezen kívül erős májtisztító hatása van, így az egyik legjobb zöldség a méregtelenítéshez. Emellett zsírégető is; ha sárgarépával és uborkával fogyasztod, ez a hatás még erősebb. Csökkenti a vérnyomást, javítja az állóképességet, és C-vitamin tartalma miatt nem csak az immunrendszert pörgeti fel, de a bőrproblémákra is kiváló gyógyír.

A savanyúság csak a jéghegy csúcsa

Fotó: Pixabay

Bár tagadhatatlan, hogy köményes savanyúságként is igencsak finom, ezen kívül még rengetegféleképpen felhasználhatod a konyhában. Például készíthetsz belőle nyers salátát, ihatod turmixként is, de sütve, párolva is kitűnő íze van. Sokan céklakrémet készítenek, mások tócsnit sütnek belőle, de levesnek is isteni. Érdemes tehát pár sor céklát vetned, nem fogod megbánni!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?