MEDICINA

Tudományos áttörés: megkezdik az első, Alzheimer-kór elleni vakcina tesztelését embereken

Már csak 16 önkéntes jelentkezését várják a kísérletsorozatoz.

Napokon belül megkezdik a világ első, Alzheimer-kór elleni vakcinájának első fázisú klinikai vizsgálatát Amerikában. A Massachusetts állambeli Bostonban található Brigham and Women's Hospital kedden jelentette be, hogy az illetékes hatóságoktól minden szükséges engedélyt megkaptak az, így már csak önkéntesek jelentkezését várják – írja a Boston Herald internetes kiadása.

Dr. Howard Weiner, az oltóanyag kifejlesztője elmondta, hogy a jelenleg használt vakcinák döntő többségét szájon át, vagy injekció formájában, izomba kell beadni a pácienseknek. Ő és kollégái azonban egy orrspray formájában beadható oltóanyagot fejlesztettek ki az Alzheimer-kór ellen, így ugyanis a készítmény közvetlenül az érintett területen, az agyban fejti ki hatását.

A vakcina fő hatóanyaga egyébként az úgynevezett protollin, amely az immunrendszer stimulálásával és a nyirokcsomókban lévő fehérvérsejtek aktiválásával fejti ki hatását. Az aktivizált sejtek ezután a véráramba, majd agyba kerülnek, ahol egy bonyolult biokémiai folyamat során lebontják a erekben letapadt plakkokat, melyek az Alzheimer-kór fő okozói.

Alzheimer kór számítógépes illusztrációja. Egészséges neuron (balra), egy neuron plakkokkal (középen), és egy plakkosodás miatt elhalt neuron (jobbra).

A hamarosan kezdődő klinikai vizsgálat során 16 önkéntes kap majd különböző dózisokat a készítményből. A résztvevők 60 és 85 év közötti, korai tüneteket produkáló, Alzheimer-kórban szenvedő személyek lesznek. A vakcina két dózisát mindannyian egy hét különbséggel fogják megkapni.

„Ha az embereken végzett klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a vakcina biztonságos és hatékony, akkor beadható lesz az Alzheimer-kórban szenvedőknek. Sőt, már a betegség kifejlődése előtt beadható lesz, hogy segítsen megelőzni a betegség kialakulását”

- fogalmazott Weiner, aki azt is elárulta, hogy az első fázisú klinikai tesztelés körülbelül hat hónapig fog tartani, majd a második fázis, mely során 150 ember kapja meg a készítményt, körülbelül egy évig tart majd.

A vegyészmérnök professzor emellett az is hozzátette, hogy a vakcina „segíthet a betegségben, és ami még ennél is fontosabb, hogy olyan embereknek is beadható lesz, akiknél fennáll a betegség kockázata, vagy akiknél már fennáll, de még nem tudnak róla”.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?