Régóta folyik a vita arról, meg kell-e mosni a csirkehúst, mielőtt betennéd a fazékba vagy a tepsibe. Sokan ragaszkodnak ehhez a művelethez, mások viszont egyenesen veszélyesnek tartják. Vajon mi az igazság?
A legtöbb háziasszonynak szinte automatikus mozdulat a csap alatt megmosni a csirkét, mielőtt a hús a fazékba vagy a sütőbe kerülne. De vajon jó megoldás ez? A világ egészségügyi hatóságai szerint abszolút nem.
A nyers csirkehúsban, és annak felületén ugyanis sokszor fordulnak elő olyan baktériumok, mint a szalmonella, vagy a campylobacter, amelyek súlyos ételmérgezést is tudnak okozni. Ezek a hőkezelés, vagyis a sütés-főzés közben eltűnnek, de ha nyersen megmosod a csirkehúst, a csap alól szétspriccelő cseppecskékben bizony ott vannak. A koronavírus-járványban megtanultuk, milyen veszélyesek tudnak lenni az ilyen apró cseppek, amikor lerakódnak a tárgyakra, vagy épp belélegezzük őket. Nos, pontosan ugyanez a helyzet akkor is, ha az apró páracseppek nem a koronavírust, hanem például a szalmonella kórokozóját tartalmazzák.
Fotó: Pixabayí.com
Vagyis ahelyett, hogy a mosással eltávolítottad volna a kórokozókat, ahogy szeretnéd, inkább növeled a fertőzés esélyét. Ráadásul a baktériumok egy másik része olyan szorosan tapad hozzá a csirkehúshoz, hogy akárhogyan súrolod, nem tudod eltávolítani. Vagyis sokkal jobb, ha inkább a hőkezelésben bízol, mint a mosásban.
Egy 2019-es amerikai kutatás szerint a nyers csirkehús mosása után az esetek 60 százalékában találtak baktériumokat a mosogatóban, és az esetek 14 százalékában ezek a kórokozók olyan ragaszkodóak voltak, hogy még a mosogató kitisztítása után sem tűntek el. Azt pedig még ebből sem tudjuk meg, hogy az apró, szétspriccelő cseppecskék milyen más tárgyakra vitték tovább a konyhában a baktériumokat.
Fotó: Pixabay.com
Bár vannak olyan híres szakácsok, akik vitatkoznak ezzel a tanáccsal, és nem szeretnék mosatlanul megsütni a csirkét, a legtöbb étteremben és tengerentúli főzőműsorban már betartják a biztonsági előírást. Az egészségügyi szakemberek szerint, ha a csirke hőmérséklete főzés vagy sütés közben tartósan legalább 74 Celsius-fokra emelkedik (és lássuk be, ennél azért általában magasabb hőmérsékleten főzünk), a veszélyes baktériumok elveszítik fertőzőképességüket. Az egészben sült csirke hőmérsékletét persze nem árt húshőmérővel időnként ellenőrizni.
Más fontos szabályok is vonatkoznak a hús elkészítésére. A nyers hússal érintkező eszközöket, például a kést vagy a vágódeszkát alaposan el kell mosni. Fa vágódeszka helyett jobban jársz a műanyaggal, hiszen ez jobban tisztítható, és nem is tud beszivárogni bele a hús leve. A mosogatót is mindig alaposan tisztítsd ki, ha ilyen eszközt mostál el benne.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.