MEDICINA

Nem tudsz aludni? Erre figyelj, mert lehet, hogy beteg vagy

Nem csak a stressz lehet az oka annak, ha rosszul alszol. Egyes fizikai és lelki betegségeknek is épp az alvászavar a tünete. De vajon melyeknek?
címkék:

Ha nem alszol pihentetően, az az egész életed minőségét képes rossz irányba befolyásolni. A pihenés hiánya ugyanis másnap fáradtsághoz vezethet, de számos betegség, és az elhízás rizikóját is növeli.

De vajon miért nem vagy képes aludni?

Alvás 01

Fotó: Pixabay.com

Sokan a stresszre fogják, ha nem tudnak elaludni, vagy sokszor felriadnak éjszaka, pedig lehet ennek a kellemetlenségnek fizikai oka is. Épp ezért a tartós alvászavart mindenképp orvossal érdemes kivizsgáltatni. Súlyos betegségek, például a sclerosis multiplex, A Parkinson-kór, az epilepszila, illetve egyes agydaganatok is megmutatkozhatnak az alvászavaron keresztül.

Ne vegyük félvállról!

Bizonyos testrészek akaratlan mozgásai, például a nyugtalan láb szindróma is nehezítik az elalvást, illetve felébresztik a beteget éjszaka. A cukorbetegség szövődményeként jelentkező polineuropátia is olyan fájdalmakkal, zsibbadással jár, amely megzavarja az éjszakai alvást – az idegek sérülése miatt jelentkező égető fájdalmat ráadásul ilyenkor a takaró érintése is fokozza. A neurológiai betegségek, például az Alzheimer-kór, illetve a demencia egyes formái is alvási nehézségekkel járnak együtt.

A horkolás is lehet betegség

Az éjszakai felébredéseket az éjszakai légzéskimaradás, (apnoé) is okozhatja, amelynek egyik figyelmeztető jele a horkolás. Az alvás apnoét nem érdemes félvállról venni, mivel a szervezet terhelésén keresztül a szív- és érrendszeri, valamint egyes anyagcsere-betegségek kockázatát növeli.

Alvás 02

Fotó: Pixabay.com

A felborult hormonok is okozhatják

Egyes hormonális megbetegedések, például a pajzsmirigy problémái, és a mellékvesekéreg betegségei is veszélyeztethetik a pihentető alvást. A krónikus gyulladásos betegségek, például a reumatoid artritisz, illetve más fájdalommal járó betegségek, például az ízületi porckopás sem hagyják aludni a beteget. A légúti problémák miatt is gyakran felébredhetünk. A daganatos betegségeknek is gyakori kísérőjük az álmatlanság.

A hormonális változásokat is gyakran kísérik alvászavarok: a várandósság, illetve a menopauza idején, de akár a menstruáció körüli napokban is jelentkezhetnek alvásproblémák. A magas vérnyomásnak és egyes veseproblémáknak is lehet az első jele az alvási nehézség. A lelki betegségek közül pedig a szorongás és a depresszió nehezítik az éjszakai pihenést.

címkék:
És ezeket olvastad már?