MEDICINA

Vigyázz a horkolással, nem csak kellemetlen, veszélyes is!

Horkol a párod? Mindenképp küldd orvoshoz, mert ezzel nem csak az a baj, hogy nem tudsz aludni! Olyan állapotot jelezhet, amely akár az életét is veszélyeztetheti.

A horkolás nagyon kellemetlen, és nehezíti az éjszakai pihenést. Emellett azonban veszélyes is lehet – egy olyan betegség legfőbb tünete, amely akár az életet is veszélyeztetheti.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mi az az alvási apnoé?

A horkolás hátterében gyakran az úgynevezett alvási apnoé áll. Ilyenkor a beteg légvétele hosszabb-rövidebb időre kimarad, majd egy mély horkantás jelzi az újbóli lélegzetvételt. Az oxigénhiányos időszak többször is előfordulhat egy éjszaka alatt. Mivel a beteg ilyenkor nem tudja kipihenni magát, nem csoda, ha másnap fáradt, kialvatlan, rossz a teljesítőképessége, hiába volt elvileg megfelelő az alvásideje. A reggeli szájszárazság és fejfájás is az oxigénhiányra utalhat, mint ahogyan az is, hogy az illető párja gyakran panaszkodik a horkolásra. A romló teljesítőképesség viszont veszélyes lehet, és egyes esetekben balesetekhez is vezethet.

A dohányzók és a túlsúlyosak veszélyeztetettebbek az alvási apnoé szempontjából, a menopauza után pedig a nők körében is ugyanakkora a probléma gyakorisága, mint a férfiakéban.

Fotó: Pixabay.com

Súlyos betegségekkel áll kapcsolatban

Az alvási apnoé esetében nem csak az alváshiány következményeivel kell számolni. Az ebben szenvedők körében nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívritmuszavar, a szívmegállás, valamint az agyvérzés kockázata, de a magas vérnyomásnak, és az érelmeszesedésnek is kockázati tényezője ez a betegség, Sőt, maga a légzéskimaradás is vezethet stroke-hoz vagy infarktushoz.

A kutatások szerint a légzéskimaradás és a cukorbetegség között is lehet összefüggés, már csak azért is, mert az alváshiány növeli a cukorbaj kialakulásának kockázatát. Az apnoés betegek jó része túlsúlyos, de a betegség maga is fokozza a túlsúlyt, mivel a hormonális változások miatt a betegek jobban kívánják a szénhidrátban gazdag, hizlaló ételeket. A reflux is összefügghet az alvás közbeni légzéskimaradással.

Fotó: Pixabay.com

Hogyan kezelhető?

A horkoló embernek érdemes mihamarabb orvoshoz fordulnia – a részletes kivizsgáláshoz viszont alvásvizsgálatra is szükség lehet. Ha ez igazolja az alvási apnoét, komplex kezelésre van szükség, amelyben több terület szakorvosai is részt vesznek. A kezelés számos súlyos betegség tüneteit mérsékelheti, ám segítség nélkül a kísérő betegségek veszélyessé is válhatnak.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?