RETRO RÁDIÓ

Most leesik az állad: Ezt kellene enned, hogy jól bírd a küzdelmet a koronavírussal szemben

Immunrendszer 01
Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2020. 09. 22. 14:30

A rendszeres kézfertőtlenítést, a távolságtartást és a maszkhordást semmi nem pótolja. De az sem mindegy, milyen állapotban van az immunrendszered, amikor találkozol a koronavírussal. A legjobb természetes immunerősítők hazai földben teremnek!

A finom magyar zöldségek és gyümölcsök minden támogatást megadnak a szervezetednek és az immunrendszerednek. Márpedig erre most mindenkinek nagy szüksége van, hiszen annál jobb, minél hatékonyabban tud ellenállni a tested a koronavírusnak. Persze ez nem helyettesíti a távolságtartást, a kézmosást és a kézfertőtlenítést, valamint a maszkhordást, ezekre továbbra is szükség van.

Ne higgy annak, aki azt mondja, minden csakis az immunrendszereden múlik – de annak se, aki szerint az immunrendszer állapota mellékes. Vagyis iktasd be rendszeresen az étrendedbe azokat a szezonális finomságokat, amelyek segíthetnek, hogy formában maradj.

Fotó: Pixabay.com

A sárgarépa karotinja az A-vitamin elővitaminjaként működik. Az A-vitaminról pedig köztudott, hogy a szem egészsége mellett a nyálkahártyák épségét is védi. Rágcsálhatod nyersen, de akár párolva, sütve, leves és főzelék formájában is fogyaszthatod.

Lassan itt a savanyú káposzta szezonja is: ez a finom étel nemcsak remek C-vitamin forrás, hanem erjesztett zöldség is – ez pedig azt jelenti, hogy probiotikus baktériumai képesek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Az immunrendszer működése pedig jórészt épp azon múlik, milyen állapotban van a bélflóránk.

Fotó: Pixabay.ciom

A cékla betain-tartalmának köszönhetően erőteljes gyulladáscsökkentő hatással bír, és tele van antioxidáns hatású vegyületekkel. Az alma szintén C-vitamin tartalmával segít.

A hagymáról és a fokhagymáról közismert, hogy kiváló természetes baktérium- és vírusölőszerek. Épp ezért minél gyakrabban fogyassz belőlük leves formájában, de akár párolva, vagy szendvics mellé, esetleg saláta hozzávalójaként nyersen is. Természetesen az egészséges, változatos, vitamindús táplálkozás mellett ne feledkezz meg a megfelelő mennyiségű víz fogyasztásáról és a rendszeres testmozgásról sem.

Fotó: Pixabay.com

Amivel viszont nyugodtan spórolhatsz: a cukros, a bő olajban sütött és a túl sós ételek nemcsak nem segítik, hanem kimondottan gyengítik az immunrendszert. A zsíros húsok és a túl zsíros tejtermékek, például a zsíros sajtok sem segítenek, ugyanakkor az extrém diéták, a koplalás, az egyoldalú, hiányos táplálkozás is megnehezíti a szervezet védekező rendszerének dolgát. Így ezeket mostanában inkább hagyd el az étrendedből, amennyire lehet.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.