Létrehozva: 2020.09.22.

Most leesik az állad: Ezt kellene enned, hogy jól bírd a küzdelmet a koronavírussal szemben

A rendszeres kézfertőtlenítést, a távolságtartást és a maszkhordást semmi nem pótolja. De az sem mindegy, milyen állapotban van az immunrendszered, amikor találkozol a koronavírussal. A legjobb természetes immunerősítők hazai földben teremnek!

Szerző Horváth Gabi

A finom magyar zöldségek és gyümölcsök minden támogatást megadnak a szervezetednek és az immunrendszerednek. Márpedig erre most mindenkinek nagy szüksége van, hiszen annál jobb, minél hatékonyabban tud ellenállni a tested a koronavírusnak. Persze ez nem helyettesíti a távolságtartást, a kézmosást és a kézfertőtlenítést, valamint a maszkhordást, ezekre továbbra is szükség van.

Ne higgy annak, aki azt mondja, minden csakis az immunrendszereden múlik – de annak se, aki szerint az immunrendszer állapota mellékes. Vagyis iktasd be rendszeresen az étrendedbe azokat a szezonális finomságokat, amelyek segíthetnek, hogy formában maradj.

Fotó: Pixabay.com

A sárgarépa karotinja az A-vitamin elővitaminjaként működik. Az A-vitaminról pedig köztudott, hogy a szem egészsége mellett a nyálkahártyák épségét is védi. Rágcsálhatod nyersen, de akár párolva, sütve, leves és főzelék formájában is fogyaszthatod.

Lassan itt a savanyú káposzta szezonja is: ez a finom étel nemcsak remek C-vitamin forrás, hanem erjesztett zöldség is – ez pedig azt jelenti, hogy probiotikus baktériumai képesek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Az immunrendszer működése pedig jórészt épp azon múlik, milyen állapotban van a bélflóránk.

Fotó: Pixabay.ciom

A cékla betain-tartalmának köszönhetően erőteljes gyulladáscsökkentő hatással bír, és tele van antioxidáns hatású vegyületekkel. Az alma szintén C-vitamin tartalmával segít.

A hagymáról és a fokhagymáról közismert, hogy kiváló természetes baktérium- és vírusölőszerek. Épp ezért minél gyakrabban fogyassz belőlük leves formájában, de akár párolva, vagy szendvics mellé, esetleg saláta hozzávalójaként nyersen is. Természetesen az egészséges, változatos, vitamindús táplálkozás mellett ne feledkezz meg a megfelelő mennyiségű víz fogyasztásáról és a rendszeres testmozgásról sem.

Fotó: Pixabay.com

Amivel viszont nyugodtan spórolhatsz: a cukros, a bő olajban sütött és a túl sós ételek nemcsak nem segítik, hanem kimondottan gyengítik az immunrendszert. A zsíros húsok és a túl zsíros tejtermékek, például a zsíros sajtok sem segítenek, ugyanakkor az extrém diéták, a koplalás, az egyoldalú, hiányos táplálkozás is megnehezíti a szervezet védekező rendszerének dolgát. Így ezeket mostanában inkább hagyd el az étrendedből, amennyire lehet.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek