FAZÉK

Narancs és sárgarépa a legjobb téli páros

A narancs és a répa már bizonyította néhány gyümölcsturmixban, hogy nagyon jól kiegészítik egymást, de ilyenkor télen más ételben is kipróbálhatjuk ezt a két finomságot együtt.

Télen a hazai gyümölcsök vitamintartalma a tárolás folyamán folyamatosan csökken, de a citrusfélék, még ilyenkor is dúskálnak a vitaminokban. Táplálkozási szempontból a sárgarépa legnagyobb értékét magas bétakarotin-tartalma jelenti, de ez a zöldség más karotinokban is bővelkedik (Pl. alfa-karotin). A narancs és a répa együtt pedig arról híres, hogy segítik a test méregtelenítő folyamatát. Ráadásul ez a két alapanyag rendkívül alacsony kalóriatartalmú, így bármelyik diéta kiegészítője is lehet. Egy narancsos-répás finomság, szuper egészséges, sőt tele van antioxidánsokkal és C-vitaminnal is.

  1. Répa-narancs krémleves:

Hamarosan kezdődik a húsvéti böjt, ezt a receptet érdemes arra is félretenni. A sárgarépa egy nagyon hatékony zöldség, támogatja szervezetünk méregtelenítési folyamatait. Rendkívül egészséges étel, amely mindenkinek egyaránt ajánlott.

Hozzávalók:

  • 1kg sárgarépa
  • 2db narancs kifacsart leve
  • egy fél narancs reszelt héja
  • vöröshagyma
  • 1 dkg vaj

Elkészítés:

1. Vágjuk össze a hagymát, és dinszteljük meg. Ezután karikázzuk fel a sárgarépát és a hagymával együtt pároljuk kb. 5 percig. Öntsük rá a facsart narancslevet, szórjuk bele a reszelt narancshéjat, és adjunk hozzá egy kis sót. Öntsük fel annyi vízzel, hogy épp csak ellepje a répát, és lassú tűzön főzzük puhára.

2. Ha megfőtt, botmixerrel aprítsuk fel és öntsük fel annyira, hogy megmaradjon a krémleves állaga. Tetejét díszíthetjük egy kis friss petrezselyemmel.

2. Narancsos répatorta:

Ez egy könnyen elkészíthető, diétás tora receptje. A barnacukor esetleg eritrittel is kiváltható benne, a liszt is helyettesíthető, zabliszttel!

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 púpos teáskanál sütőpor
  • 1 kk. fahéj
  • késhegynyi szegfűszeg és gyömbér
  • 25 dkg sárgarépa
  • 15 dkg darált dió
  • 1,3 dl olaj
  • 2 db tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • Mázhoz:
  • 25 dkg natúr krémsajt
  • 20 dkg porcukor
  • fél narancs leve
  • kevés, vaj és liszt a tepsibe

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt. A tortaformát vajazzuk ki és lisztezzük be.

2. Reszeljük le a répát a tésztához, és keverjük össze a durván darált dióval. Egy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a sütőport és a fűszereket, a reszelt narancshéjat, majd jól keverjük el. Verjük a tojást habosra, öntsük bele az olajat, a cukrot, majd a répás keveréket, és végül gyorsan forgassuk össze a lisztes keverékkel.

3. Öntsük a masszát tortaformába, és süssük meg. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Vegyük ki a tepsiből, és hagyjuk kihűlni.

4. A Keverjük el a máz hozzávalóit, öntsük rá a kihűlt sütire. Simítsuk el kanállal, hogy egyenletesen fedje el a tortánkat. Tegyük be a hűtőbe, és hagyjuk, hogy megdermedjen.

A tetejét marcipánnal, vagy darált dióval, mandulaszeletekkel díszíthetjük.

Téli vitaminlekvár:

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgarépa
  • 4 narancsból nyert narancslé
  • 2 citromból nyert citromlé
  • 70 dkg barna cukor

Elkészítés:

1. Pucoljuk meg a répákat, vágjuk fel vastagabb karikákra, és 6 dl vízben kezdjük el főzni.

2. Jó fél óráig főzzük, amíg meg nem puhul, majd turmixoljuk össze.

3. Adjuk hozzá a narancsok és citromok kifacsart levét, és a barna cukrot.

4. Tegyük vissza főni nagyjából még 10 percre.

5. Forrón üvegekbe töltjük, zárjuk le, és állítsuk fejre 10 percre.

Jó étvágyat!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?