FAZÉK

Narancs és sárgarépa a legjobb téli páros

A narancs és a répa már bizonyította néhány gyümölcsturmixban, hogy nagyon jól kiegészítik egymást, de ilyenkor télen más ételben is kipróbálhatjuk ezt a két finomságot együtt.

Télen a hazai gyümölcsök vitamintartalma a tárolás folyamán folyamatosan csökken, de a citrusfélék, még ilyenkor is dúskálnak a vitaminokban. Táplálkozási szempontból a sárgarépa legnagyobb értékét magas bétakarotin-tartalma jelenti, de ez a zöldség más karotinokban is bővelkedik (Pl. alfa-karotin). A narancs és a répa együtt pedig arról híres, hogy segítik a test méregtelenítő folyamatát. Ráadásul ez a két alapanyag rendkívül alacsony kalóriatartalmú, így bármelyik diéta kiegészítője is lehet. Egy narancsos-répás finomság, szuper egészséges, sőt tele van antioxidánsokkal és C-vitaminnal is.

  1. Répa-narancs krémleves:

Hamarosan kezdődik a húsvéti böjt, ezt a receptet érdemes arra is félretenni. A sárgarépa egy nagyon hatékony zöldség, támogatja szervezetünk méregtelenítési folyamatait. Rendkívül egészséges étel, amely mindenkinek egyaránt ajánlott.

Hozzávalók:

  • 1kg sárgarépa
  • 2db narancs kifacsart leve
  • egy fél narancs reszelt héja
  • vöröshagyma
  • 1 dkg vaj

Elkészítés:

1. Vágjuk össze a hagymát, és dinszteljük meg. Ezután karikázzuk fel a sárgarépát és a hagymával együtt pároljuk kb. 5 percig. Öntsük rá a facsart narancslevet, szórjuk bele a reszelt narancshéjat, és adjunk hozzá egy kis sót. Öntsük fel annyi vízzel, hogy épp csak ellepje a répát, és lassú tűzön főzzük puhára.

2. Ha megfőtt, botmixerrel aprítsuk fel és öntsük fel annyira, hogy megmaradjon a krémleves állaga. Tetejét díszíthetjük egy kis friss petrezselyemmel.

2. Narancsos répatorta:

Ez egy könnyen elkészíthető, diétás tora receptje. A barnacukor esetleg eritrittel is kiváltható benne, a liszt is helyettesíthető, zabliszttel!

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 púpos teáskanál sütőpor
  • 1 kk. fahéj
  • késhegynyi szegfűszeg és gyömbér
  • 25 dkg sárgarépa
  • 15 dkg darált dió
  • 1,3 dl olaj
  • 2 db tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • Mázhoz:
  • 25 dkg natúr krémsajt
  • 20 dkg porcukor
  • fél narancs leve
  • kevés, vaj és liszt a tepsibe

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt. A tortaformát vajazzuk ki és lisztezzük be.

2. Reszeljük le a répát a tésztához, és keverjük össze a durván darált dióval. Egy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a sütőport és a fűszereket, a reszelt narancshéjat, majd jól keverjük el. Verjük a tojást habosra, öntsük bele az olajat, a cukrot, majd a répás keveréket, és végül gyorsan forgassuk össze a lisztes keverékkel.

3. Öntsük a masszát tortaformába, és süssük meg. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Vegyük ki a tepsiből, és hagyjuk kihűlni.

4. A Keverjük el a máz hozzávalóit, öntsük rá a kihűlt sütire. Simítsuk el kanállal, hogy egyenletesen fedje el a tortánkat. Tegyük be a hűtőbe, és hagyjuk, hogy megdermedjen.

A tetejét marcipánnal, vagy darált dióval, mandulaszeletekkel díszíthetjük.

Téli vitaminlekvár:

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgarépa
  • 4 narancsból nyert narancslé
  • 2 citromból nyert citromlé
  • 70 dkg barna cukor

Elkészítés:

1. Pucoljuk meg a répákat, vágjuk fel vastagabb karikákra, és 6 dl vízben kezdjük el főzni.

2. Jó fél óráig főzzük, amíg meg nem puhul, majd turmixoljuk össze.

3. Adjuk hozzá a narancsok és citromok kifacsart levét, és a barna cukrot.

4. Tegyük vissza főni nagyjából még 10 percre.

5. Forrón üvegekbe töltjük, zárjuk le, és állítsuk fejre 10 percre.

Jó étvágyat!

És ezeket olvastad már?