MEDICINA

Megoldódott a rejtély: megdöbbentő dolgot közöltek a tudósok a balkezesekről

A tudósok azonosították a balkezesség genetikai utasításait, így most már többet tudhatunk a balkezesek és jobbkezesek különbözőségéről.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A balkezeseknek valószínűleg jobbak a nyelvi készségeik, náluk a skizofrénia kockázata kicsit nagyobb, a Parkinson-kóré azonban kicsit kisebb – derült ki oxfordi kutatók tanulmányából. Minden tizedik ember balkezes: a kutatók az Egyesült Királyság Biobank projektje alapján dolgoztak, amely mintegy 400 ezer brit teljes genetikai térképét tartalmazza és 38 ezer balkezest találtak benne.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk csak illusztráció.

A kutatók először azonosították a balkezesség genetikai utasításait, amelyek jelentősen befolyásolják az agy egyes területeinek szerkezetét és működését. A balkezeseknél azt találták, hogy a két agyi félteke összeköttetései a beszéddel összefüggő területeken jobbak, koordináltabbak voltak, ebből következtettek a tudósok arra, hogy jobbak lehetnek a nyelvi készségeik. A Brain című szaklapban közölt tanulmány szerint négy olyan DNS-területet találtak, ami befolyásolta a balkezességet. A tudósok szerint a jobb- és balkezességben 25 százalékban játszanak szerepet a gének, 75 százalék környezeti hatásokra vezethető vissza – írja az MTI.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?