MEDICINA

Kitálaltak a szakértők: itt a cáfolat a leggyakoribb maszk-mítoszokra

Bár ma már egyre több helyen kötelező, sokan elutasítják a maszkviselést. Ehhez pedig mindenféle tudományosnak látszó érveket kreálnak. De vajon mennyi igaz ezekből a mítoszokból?
címkék:

A mai ismereteink szerint a maszkviselés a járvány megfékezésének egyik hatékony módja. Mégis vannak, akik a maszk állítólagos ártalmaitól jobban félnek, mint a vírustól. Az elméleteik tudományosan hangzanak, pedig jórészt semmi alapjuk nincs. A szakértők szerint mindössze ennyi igaz belőlük.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Maszk 01

Fotó: Pixabay.com

A maszktól légiós betegséget is kaphatunk – NEM IGAZ!

A Legionella baktérium által okozott légiós betegség szintén a kórokozót tartalmazó aeroszolok útján terjed, de a baktérium inkább álló vízben szaporodik – például a légkondicionáló rendszerek pangó vizében. Vagyis teljesen valószínűtlen, hogy a maszk bármilyen formában hozzájárulna a terjedéséhez, sőt, ahogy a Covid esetében, inkább megakadályozza az aeroszolok kikerülését a levegőbe.

Ha nem vagy beteg, nem kell a maszk – NEM IGAZ!

Bár tavasszal a kutatók sem voltak biztosak a maszkviselés hasznában, mostanra világosan kiderült: a tünetmentes fertőzöttek is átadhatják a vírust, a maszk pedig kimutathatóan csökkenti a fertőzés veszélyét. Vagyis mindenképp viselj maszkot, mert akkor is lehetsz fertőzött, ha egészségesnek hiszed magad.

A sima maszkoknak nincs értelmük, úgysem védenek – NEM IGAZ!

Ha nem járványkórházban dolgozol, egy sima egyszer használatos maszk vagy egy textilmaszk épp elég. Jusson eszedbe: ez elsősorban a többieket védi, ha esetleg fertőzött lennél. Ha mindenki viselné, máris töredékére csökkenne a fertőzés átadásának esélye.

Maszk 02

Fotó: Pixabay.com

A maszkból a saját, kilélegzett szén-dioxidodat lélegzed vissza, és nem jutsz levegőhöz – NEM IGAZ!

A maszkon belül párásabb a levegő, de ez nem jelenti azt, hogy nincs benne levegő, ahogy a fürdőszobai párától sem fulladsz meg. Egy textilmaszk nem fog légzési nehézségeket okozni. Ha nagyon rosszul viseled, akkor beszélj kevesebbet, és lélegezz az orrodon, de nincs okod rá, hogy attól tarts, megfulladsz a maszkban. A szén-dioxid okozta bágyadtságról, amire szintén sokan hivatkoznak, csak annyit: sok orvos hosszú órákon keresztül műt maszkban, mégis képes odafigyelni a nem kevés precizitást igénylő műtétre.

A sál rosszabb, mintha semmit sem viselnél – RÉSZBEN HAMIS

Van olyan anyag, amelyen beszéd közben áthatolnak a folyadékrészecskék, miközben a használója azt hiszi, helyesen járt el. A kötött sálak például valóban semmit sem érnek. Ám a poliészter anyag, amely lehetőleg minél szorosabban az archoz simul, jó lehet. Persze a legjobb, ha sál helyett inkább beszerzel egy minőségi, többrétegű maszkot.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?