MEDICINA

Óvatosan a légkondival, nehogy megbetegedj tőle!

A forró napokon felüdülés betérni egy légkondicionált helyiségbe. De a hűsölésnek sajnos veszélyei is lehetnek. És most nem a koronavírusra gondolunk…

A légkondicionáló berendezés és a koronavírus terjedésének esetleges kapcsolatáról egyelőre még folynak a vizsgálatok. Ám a légkondicionáló nem csak a vírus miatt lehet veszélyes, számos más problémát is okozhat, ha nem figyelsz oda a használatára.

Nem mindegy például, mennyi a hőmérséklet-különbség a külvilág és a légkondicionált szoba között. A hirtelen hőmérsékleti ugrások ugyanis megviselhetik a keringési rendszert, így érdemes a külső hőmérsékletnél csak pár fokkal alacsonyabbra állítani a légkondicionáló berendezést

LÉgkondi 01

Fotó: Pixabay.com

Az ízületeknek, izmoknak sem tesz jót, ha a légkondicionáló közvetlen közelében, a légáramban ülsz. Ezért is fontos a megfelelő teljesítményű berendezés: ha ugyanis kicsi a gép a helyiséghez, folyton fújni fogja a hideget, rosszabb esetben egyenesen rád.

Ezért fontos a szellőztetés

A légkondicionáló berendezés ugyan lehűti a levegőt, friss levegő azonban nem kerül rajta keresztül a szobába. Az oxigénben egyre szegényebb levegő pedig fáradtságot, enerváltságot okozhat, csökkenti a teljesítményedet. Épp ezért érdemes néhány óránként kiszellőztetni, hogy ne ugyanazt az elhasznált levegőt keringesd egész nap.

A légkondicionálás ráadásul ki is szárítja a levegőt, ezért hamar észreveheted, hogy kiszárad a szád, kaparni kezd a torkod, vagy épp fáj a szemed. Légkondicionált környezetben a szokásosnál is többet kell inni, műkönnyet használni, és persze az sem árt, ha párásítasz egy keveset a szobában.

Légkondi 02

Fotó: Pixabay.com

A berendezés rendszeres karbantartása az egyik legfontosabb dolog, ha el akarod kerülni a betegségeket. A klímaberendezés légtisztító- és szűrőrendszerében ugyanis baktériumok, vírusok, gombák telepedhetnek meg, amelyek olyan veszélyes betegségeket terjeszthetnek, mint a legionellózis, más néven a légiós-betegség vagy a szisztémás gombafertőzés. Ezek ráadásul ugyanúgy a tüdő gyulladását válthatják ki, mint a koronavírus. A szobai, irodai és autó-légkondicionáló szűrőberendezését évente egyszer vegyszeresen ki kell tisztítani, és ha ez már nem elég, ki kell cserélni. A belső párátlanításról sem érdemes megfeledkezni, időnként érdemes a párátlanítót járatni, hogy a gép ki tudjon száradni, és ne adjon nedves táptalajt a kórokozók elszaporodásának.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?