OTTHONKA

Meleg van a lakásban? Erre figyelj, ha ventilátort veszel!

Eljött a nyárnak az az időszaka, amikor hiába szellőztetsz, a lakásban valósággal forr a levegő. Ilyenkor jól jöhet egy ventilátor, amelyik biztosítja a kellemes légáramlást, de nem csinál huzatot. Vajon mire érdemes figyelni az üzletben?

Létezik olyan helyzet, amikor a légkondicionáló sem megoldás, hiszen van, aki nem szereti az általa nyújtott mesterséges hűvösséget. Ráadásul a légkondicionáló felszereléséhez szakembert kell hívni, ám többségük ilyenkor hetekre előre be van táblázva. Gyors megoldásként sokan döntenek úgy, hogy beruháznak egy ventilátorra, amely ugyan nem hűti le a levegőt, de biztosítja a folyamatos légáramlást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ventilátor 01

Fotó: Pixabay.com

Az első számú szabály, hogy a ventilátor ne közvetlenül ránk irányuljon. Ettől ugyanis kiszárad a bőr, és felerősödhetnek az allergiás, asztmás tünetek. Fontos az is, hogy a ventilátor tiszta legyen, hiszen ha vastagon áll rajta a por, a bekapcsoláskor ezt a porréteget egyenesen belefújja a szobánk levegőjébe.

Éppen ezért már vásárlás előtt figyelj arra, mennyire könnyű tisztítani a lapátokat. Ha nehezen hozzáférhetőek, halogatni fogod a tisztítást, ez pedig épp a fent leírtak miatt rontja a szobád levegőjét. Keress olyan modellt, amelynek lapátjait könnyű letörölni, és figyelj is rá, hogy mindig portalanok legyenek. Egyszerűen töröld át őket egy mikroszálas törlőkendővel pár naponta, de vagy legkésőbb egy-két hetente.

Ventilátor 02

Fotó: Pixabay.com

Az is fontos, mennyire zajos a ventilátor. Napközben ugyan a környék zaja elnyomhatja a ventilátor hangját, ám ha éjszakára is szeretnéd bekapcsolni, egyáltalán nem mindegy, tudsz-e tőle aludni vagy sem. Érdemes az áruházban több modell hangerejét is összehasonlítani, sőt, esetleg más bekapcsolt háztartási gépekével is összevetni. És persze légy őszinte magadhoz ezen a téren: jól alszol a bekapcsolt mosógép mellett? Ha igen, valószínűleg kevésbé fog zavarni a ventilátor, mint akkor, ha hajlamos vagy minden apró zajra azonnal felébredni.

Az pedig szinte magától értetődő, hogy elektromos készüléket, amilyen a ventilátor is, csak megbízható helyen vásárolj. Itt ugyanis biztos lehetsz benne, hogy a készülék megfelel a hatályos biztonsági és érintésvédelmi előírásoknak. Ne vedd ezt félvállról, egy veszélyes termék akár zárlatot, sőt, tüzet is okozhat! Ne a piacban, az ismeretlen gyártóban, a meggyőző ügynökben bízz, hanem a bevizsgált termékekben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?