OTTHONKA

Tavaszi nagytakarítás, mire figyeljünk most különösen?

Néhány remek ötlettel kellemesebbé és gyorsabbá tehetjük ezt a hadműveletet. Íme, néhány meglepő és hatékony tipp, amit mindenképpen érdemes a kipróbálni.
címkék:
  • Szerző:

1. Másszunk fel a konyhapultra!
A konyha takarítása közben hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy néha nem árt kipucolni valamilyen univerzális tisztítószerrel a szekrények belsejét is! De ami még ennél is mostohább feladat az kredencek teteje! Ha véletlenül egy évben egyszer felmászunk, biztos, hogy szörnyülködve nézzük az ott lerakódott koszt. Éppen ezért jó ötlet lehet, ha a szekrények nem látható részére újságpapírt terítünk, ami beszívja a zsíros port és kidobás után cserélhető.

2. A sütő az igazi mumus
A sütőben lévő foltokat legjobb még meleg állapotban kevés vízzel felönteni, majd mosogatószeres vízzel áttörölni. A beégett foltokat viszont könnyebben eltávolíthatjuk, ha bekenjük mosogatószeres vízzel és 50 fokos sütőben állni hagyjuk, hogy felpuhuljon, és csak ezután tisztítjuk le.

3. Spóroljunk a mosóporral?
Ha túl drágának találjuk a mosóporokat, jó ötlet lehet, ha kipróbáljuk nagyanyáink jól bevált, környezetbarát és olcsó szerét a mosószódát. A megszokott mosóporunk adagjának felét ugyanis helyettesíthetjük vele. Ha erősen szennyezett, foltos, olajos ruhát tisztítunk, már az előző éjszaka beáztathatjuk mosószódás vízbe.

4. Legyen újra fehér a függöny!
Egy szép fehér függöny ugyancsak feldobja a lakás hangulatát, csakhogy egy régi darabot, nem könnyű vakítóra mosni. A fehérítés legegyszerűbb módja, ha a függönyt nagyon sós vízbe áztatjuk. Tíz liter vízhez adjunk egy kilogramm sót, majd ebbe tegyük a textíliát egész éjszakára és másnap mossuk csak ki kímélő programmal. Olyan mosószert használjunk, ami kimondottan fehér ruhákhoz való.

5. Mire jó egy régi fogkefe?
A csapok lefolyójánál feltűnő barna foltokkal nem könnyű megküzdeni. Ehhez készítsünk 10 deka sóból és 1 deci ecetből súrolómasszát, és egy régi fogkefével dörzsöljük be alaposan a foltokat. Garantáltan ragyogni fognak újra a lefolyók.

6. A matracnak sem árt a porszívó!
Tegyük a szívünkre a kezünk, mikor porszívóztunk utoljára ágymatracot? Régen, ugye? Pedig az életünk legnagyobb részét ezen a helyen töltjük, és fontos lenne, hogy hetente egyszer ezt is alaposan portalanítsuk. Egy évben egyszer pedig egy nagyobb tisztítást is megérdemel. Ehhez vásároljunk speciális kárpittisztítót vagy száraz habot.

7. Miért kell a mosógépet takarítani?
A válasz borzasztóan egyszerű: hogy tíz évvel meghosszabbítsuk az élettartamát! Ehhez nem kell mást tennünk, csak időnként kivenni és lesikálni a gép mosószer-adagoló fiókját. A legjobb, ha meleg és enyhén ecetes vízbe áztatjuk, hogy tökéletesen leoldódjanak a lerakódások. Eközben a fiók helyét is töröljük át alaposan, és ne felejtkezzünk el a mosógép szűrőjéről sem. Ezt a gép alján találhatjuk, és általában egy csavarhúzóval tudjuk kiszabadítani.

8. Karcos padló már a múlté
Sajnos a leggyönyörűbb parketta is hamar megkarcolódhat, de ettől sem kell kétségbeesni, mert erre is akad egy egyszerű megoldás. Keressünk a gyerek zsírkrétai között egy, a padlónk árnyalatával megegyező darabot, és mikróban vagy sima sütőben olvasszuk meg egy kicsit. Végül egy tompa kés hegyével töltsük fel olvadt krétával a karcolásokat és hagyjuk megszáradni.

9. Ablaktisztítás könnyedén
Sajnos ez a munka még mindig nem könnyű feladat, de néhány trükkel mégis leegyszerűsíthető. Ehhez leginkább két eszközt kell beszereznünk: egy jó vizező szivacsot és egy gumilehúzót. Ez utóbbi azért praktikusabb, mint a papírkendő, mert nem teszi statikussá az ablakot, ami így később kevésbé lesz poros. Az üveg külsejére pedig jó trükk lehet, ha az autók ablakához használt alkoholos esővédő folyadékot használunk, mert ezzel megelőzhessük, hogy a felverődött eső foltokban odaszáradjon.

A jelenlegi bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy a koronavírus órákig vagy akár napokig is fertőző maradhat a különféle anyagokból készült felületeken. Abban, hogy mire kell a legjobban figyelni, az alábbi lista nyújthat segítséget.

Mobiltelefon

Egy 2019 novemberében készült felmérés adatai alapján az amerikaiak egy átlagos napon 96-szor veszik a kezükbe a mobiltelefonjukat. Nem meglepő, hogy vizsgálatok szerint ezek az eszközök még a vécénél is szennyezettebbek lehetnek. Egy papírtörlőre nyomjunk némi kézfertőtlenítőt, majd óvatosan töröljük vele át a telefont, a végén pedig mikroszálas törlőkendővel is átmehetünk rajta.

Ajtókilincsek, távirányítók, villanykapcsolók

Vagyis minden olyan dolog, amit a család összes tagja használ, ráadásul viszonylag gyakran. Bár állandóan hozzájuk nyúlunk, takarítás közben hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róluk, így sok esetben kimaradnak a fertőtlenítésből. Alaposan tisztítsuk tehát le az ilyen részeket, és ha az általunk alkalmazott készítmények nem tesznek kárt a felületben, egy ideig hagyjuk hatni a szereket, és csak utána töröljük le őket.

Konyhapult

A konyhapult nagyon „forgalmas” hely, itt készítjük az ételeket, de sokszor használjuk pakolófelületként is, hiszen rátesszük pénztárcánkat, mobiltelefonunkat, laptopunkat stb. Amilyen gyakran csak lehet, fertőtlenítsük le a felület anyagának megfelelő készítményekkel! Különösen az előtt fontos ez a lépés, mielőtt nekiállunk sütni-főzni a családnak vagy magunknak.

Billentyűzet

A billentyűzet (vagy maga a laptop) remek táptalajt kínál a kórokozóknak, ráadásul a kilincsekhez, kapcsolókhoz hasonlóan viszonylag ritkán jut eszünkbe az akkurátus letakarítása is. A koronavírus-járvány idején azonban legyünk körültekintőbbek! Áramtalanítsuk az eszközt, fordítsuk fejjel lefelé, és kíméletesen rázzuk meg, hogy megszabaduljunk az esetlegesen a billentyűk közé esett darabkáktól. Ezután gyengéden töröljük le a felületet egy fertőtlenítő kendővel. Szintén jó megoldás lehet, ha fertőtlenítővel bepermetezett mikroszálas törlőkendőt használnunk.

Gyerekjátékok

Bár a jelenlegi tapasztalatok alapján a gyerekekre nem veszélyes a koronavírus, a kicsik – és az általuk használt tárgyak – potenciális vírushordozók lehetnek, következésképp veszélyeztethetik a felnőtteket. Nem véletlen, hogy a megszokottnál nagyobb figyelmet kell fordítanunk játékaik takarítására: a plüssállatokat, műanyag játékokat stb. érdemes akár hetente többször fertőtleníteni, magas hőfokon mosni.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?