INSIDER

Egyre nagyobb indulatokat váltanak ki a maszkellenesek

Két hét alatt megháromszorozódott az aktív fertőzöttek száma, pénteken már 2817-en voltak. 459 új fertőzöttet jelentettek aznap és ismét meghalt egy magyar a koronavírus miatt. Nem csoda, hogy egyre nagyobb indulatokat váltanak ki azok, akik nem hajlandók maszkot hordani, sőt tagadják annak hatékonyságát. Kemenesi Gábor virológus szerint ez nem szavazás vagy vélemény kérdése, a tudományos tények számítanak egyedül.
  • Szerző: Ripost

„Befulladok a maszk alatt, egyszerűen ennyi… 15 percenként muszáj levennem.”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Tehát más fulladjon meg örökre, mert neked negyedóránként le kell venned?”

„De hol vannak a jogvédők, ügyvédek, hogy fellépjenek az értelmetlen maszkhordás miatt?”

„Az itt felszólalók, remélem, minden műtétük előtt megkérik az orvost, hogy ne vegye fel a bohócálarcát!

Fotó: AFP

„Vicc ez az egész, már unom! Mást nem látok, csak a covid így, a covid úgy! Mikor kapjuk vissza az életünket?! Maszkot nem hordok, mert kamuvírusra kamuálarc nem véd!”

„Személyes ügyfélszolgálaton dolgozok. Az emberek fele az orra alá húzza a maszkot. Ha egyszer elkapjuk ezt a szarságot, innen is szeretném megköszönni, hogy nem bírnak ki pár percet”

Fotó: Ripost

Ahogyan megérkezik a járvány második hulláma, úgy élesedik a vita a maszkhasználatról az online közösségi térben, de több esetben előfordult, hogy tettlegességig fajult a vita utcán, járművön. Mint arról korábban a beszámolt, egy maszk nélkül vásárló nőt úgy meglökött egy üzlet biztonsági őre, hogy elesett és eltört a karja. Ez nyilván túlzás, de mutatja, hogy a koronavírusos betegek számának emelkedésével nő az aggodalom és egyre jobban haragszanak azokra, akik nem hajlandók maszkot hordani ott sem, ahol kötelező.

Fotó: Ripost

Nő a maszkviselést ellenzők tábora is, mintha elfelejtették volna az olasz vagy amerikai helyzetet, amikor katonai konvojok és hűtőkamionok tömegesen szállították el a vírus áldozatait.

Kemenesi Gábor virológus legutóbbi bejegyzésével elvágta a vitát:

„A járvány léte, a vírus természete, a maszkviselés hatásossága nem szavazásra bocsátandó kérdés, hanem tudás alapon született szakmai álláspont” – közölte.

Kemenesi Gábor (Fotó: Dunántúli Napló)

Hazánkban egyelőre nyitva vannak a vendéglátó- és szórakozóhelyek, elindult az iskola, óvoda – gyakorlatilag mindenki oda megy az országban, ahova akar és nincsenek veszélyben újabb munkahelyek. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, muszáj betartani azt a néhány óvintézkedést, amit a járványügyi szakemberek javasolnak és amit a hatóságok előírnak.

A az operatív törzset kérdezte, a járvány jelen szakaszában, amikor a betegek átlagos életkora 30 év, melyek a legfontosabb teendőink. Íme:

  • A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe.
  • Kerüljük a zsúfolt helyeket, helyzeteket, különös tekintettel a zárt térben szervezett rendezvényekre!
  • Fontos az általános és a személyi higiénés szabályok betartása, az arc érintésének elkerülése, az alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés, a köhögési etikett betartása, a felületek rendszeres alapos fertőtlenítése, a szellőztetés és a távolságtartás.
  • Viseljünk maszkot az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön és minden olyan helyen, ahol a 1,5 méteres távolság nem tartható.
  • Az együtt szórakozó fiatalok ne igyanak közös üvegből, pohárból.
  • Akinél elrendelték a hatósági házi karantént, azt szigorúan tartsa be!

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?