INSIDER

Saját szüleik, nagyszüleik életével is játszanak a vírustagadók

Egyre többen vannak és egyre hangosabbak azok, akik azt hangoztatják, hogy a koronavírus és a járvány valamiféle összeesküvés része vagy legalábbis nem jelent veszélyt. Tüntetésre készülnek a maszkviselés ellen, miközben minden eddiginél gyorsabban terjed a vírus hazánkban is. A napi új fertőzöttek száma újabb rekordot döntött: 365 beteget regisztráltak a szerda reggeli jelentés alapján.
  • Szerző: Ripost

Minél inkább terjed a vírus, annál komolyabb veszélyt jelent, hogy vannak, akik a szabályok semmibevételére, a maszkhasználat ellen uszítanak és tagadják, hogy a Covid-19 létezik. Szerda reggel minden eddiginél több, 365 új beteget jelentettek és hárman elhunytak a vírus következtében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Közben Európa-szerte egyre többen hangoztatják, hogy nincs is járvány és tüntetéseket szerveznek. Az utóbbi időben Magyarországon is felerősödtek ezek a hangok, sőt Gődény György patikus, akit több mint 110 ezren követnek a Facebookon, országos tüntetés szervezésébe kezdett.

Berlin – Továbbra is engedélyezik a német fővárosban a vírust és maszkviselést tagadók tüntetéseit, de azokon csak maszkban lehet ezután részt venni. Fotó: AFP

Közben a tény az, hogy Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Pécsett és Székesfehérváron is nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvizekben – jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Kiemelték: ez 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, tehát Budapest után várhatóan vidéken nő majd a fertőzöttek száma. Igaz, most jobbára a fiatalok körében terjed a vírus, de – amint azt külföldi példák mutatják – átadják a fertőzést az időseknek, krónikus betegeknek, ami az ő számukra súlyos, akár halálos végkimenetelű lehet.

Fotó: AFP

Az Ipsos felmérése alapján a magyarok ötöde már nem tart annyira a koronavírustól, mint tavasszal: akkor még első számú veszélyforrásként jelölte meg a többség, ma már csak a 6. helyen áll a pandémia.

Fotó: AFP

Mindez veszélyes tendenciát jelez: ha csökken azt éberség, a járványügyi fegyelem, annak súlyos következményei lehetnek. A az operatív törzset kérdezte, mi a véleményük a vírus- és maszkellenesek tevékenységéről és mit kockáztat, aki rájuk hallgat.

„Magyarországon egy hete folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, ami azt mutatja, hogy a vírus még mindig az országban van, a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy megvédjük és megtartsuk a magyar emberek egészségét, ezért a magyar kormány és az operatív törzs elhatárolódik minden olyan egyéni és társadalmi, hozzáállástól, amely elbagatellizálja, tagadja a COVID-19 vírus kockázatát, továbbá megpróbálja kisebbíteni az egyéni védekezés fontosságát. Aki a maszkellenesek tanácsaira hallgat, az veszélyezteti mind a közvetlen környezetében élők egészségét, mind a hazai járvány kezdete óta a kemény, közös erőfeszítések által megteremtett, élhető közösségi és gazdasági életet egyaránt” – szögezte le az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Müller Cecília tisztifőorvos figyelmeztetett: nagy most a fiatalok felelőssége

Hozzátették: az egyéni felelősségnek most kiemelt szerepe van a járvány elleni védekezésben.

„Maradjunk továbbra is éberek és fegyelmezettek, vegyük komolyan a megelőző védekező intézkedéseket és aki tüneteket észlel magán, azonnal hívja fel a háziorvosát!” – javasolják.

Agresszíven terjed a vírus

Oroszi Bernadett, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezető epidemiológusa előadásában kiemelte: sokkal agresszívebben terjed már a koronavírus, mint korábban: gyakorlatilag mára egy ember akár háromnak is át adhatja.

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem víruslaborjának vezetője kiemelte: nagyon veszélyes, hogy egyre többen vannak, akik nem tartják be az óvintézkedéseket, és inkább azoknak hisznek, akik szerint a járvány nem létezik.

 

És ezeket olvastad már?