MEDICINA

Kihagynád a ma esti zuhanyt? Vajon meddig halogathatod?

Otthon ragadtál és már zuhanyozni sincs túl nagy kedved? Meg fogsz lepődni, mit gondol erről a tudomány!

A szakértők már régóta pedzegetik, hogy talán nem kellene minden nap, akár kétszer is lezuhanyoznunk. Most, hogy sokan szinte egyáltalán nem lépnek ki otthonról, egyre többen vannak, akik időnként – vagy kicsit gyakrabban – kihagyják az esti zuhanyt. De vajon nem ártanak ezzel maguknak?

zuhany 01

Fotó: Pixabay.com

Ha nem mész el otthonról, általában nem izzadsz le annyira, és a napi szennyeződésekből is kevesebbel találkozol, mintha naphosszat a városban járnál. Épp ezért ilyenkor tényleg nincs feltétlenül szükséged a napi zuhanyra. Két-három naponta épp elég egy gyors zuhany, ha közben esténként azért az ágyékodat és a hónaljadat megmosod. Ez utóbbit viszont nem érdemes hanyagolni, hiszen ezeken a tájékokon elszaporodhatnak a gyulladást, fertőzést okozó baktériumok.

zuhany 02

Fotó: Pixabay.com

Nagyon sokáig azért ne halogasd a zuhanyt, még arra való hivatkozással sem, hogy régen az emberek viszonylag jól elvoltak a mindennapi fürdés nélkül. Rendszeres mosakodás nélkül ugyanis egyszerűen olyan szagod lesz, amit egy idő után magad is nehezen viselsz majd – épp a verejtéket lebontó baktériumok elszaporodásának köszönhetően. Bár a bőröd a rajta lakó hasznos baktériumoknak köszönhetően akkor is képes lenne az öntisztulásra, ha még az otthoni edzés után se fürödnél le, a veled élőket ez nem nagyon vigasztalná, amikor beleszagolnak a levegőbe. Vagyis rendszeres mosakodás mellett egy-két nap még nem gond zuhany nélkül, de aztán jobb, ha visszatérsz a civilizációba.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?