MEDICINA

Ez történik a testeddel, amikor kegyetlenül kínoz a másnaposság

Még a legóvatosabb alkoholfogyasztó is ébredhet arra újév első napján, hogy hasogat a feje, émelyeg, képtelen egy jóízűt reggelizni, és húzza az ágy. Nem véletlen a rosszullét, a szervezet ilyenkor turbó üzemmódban küzd a mérgezés ellen…
  • Szerző:

Még a legóvatosabb duhajt is utolérheti egy alapos macskajaj, amikor a tévénézésen kívül semmiféle tevékenységre nem futja az erejéből. A testnek ilyenkor szüksége is van az extra pihenésre, hiszen a túlzásba vitt iszogatás több fronton is durván támad.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Profimedia

Általában az emberek egy kézlegyintéssel elintézik, hogy minden szenvedésüket az alkohol okozza, de szigorúan véve ez így nem igaz. A másnaposság nagyon összetett állapot, és a legyőzéséhez komoly erőket mozgat meg a szervezet.

Mint akit megmérgeztek

Fotó: 123 RF

Tudományos tény, hogy a másnaposság tüneteit nem az alkohol okozza, vagy legalábbis nem közvetlenül. Hanem a lebontása közben a szervezetben keletkező acetaldehid. Utóbbi 10-30-szor mérgezőbb, mint az alkohol, és nem csupán a májat, de a sejteket és a szöveteket is károsítja. Ezen felül ráadásul rákkeltő hatása is van. Nagyrészt ennek a bomlásterméknek köszönhető a fejfájás és émelygés – no meg annak, hogy a szervezet gőzerővel igyekszik megszabadulni tőle.

A gyomor is kivan

Fotó: Profimedia

A vesék és a máj túlórában dolgozik, hogy megszabadítsák a szervezetet a méregtől, így már az alkoholizálás alatt sokkal többet megy a kapatos ember vizelni, és ennek is köszönhető, hogy nem csupán kiszáradt szájjal és kínzó szomjúsággal ébred másnap, de a kiszáradás migrént és szédülést is okozhat. Mellette pedig az acetaldehid dehidratáló hatása is bejátszik, így nem csoda, hogy a másnapos ember első gondolata egy nagy pohár hűs víz. Csakhogy a túlzott italozás a gyomor nyálkahártyáját annyira kikészíti, hogy szélsőséges esetben a másnaposságtól szenvedő áldozatban nem marad meg a víz. Érdemes kis adagokban, kortyolgatva fogyasztani. A folyadék ugyanis meggyorsítja a gyógyulást.

A korral egyre rosszabb a helyzet

Míg huszonévesen egy alaposabb italozás után legkésőbb délre helyreáll a rend, legalábbis nem akar az ember belehalni a macskajajba, addig harminc, pláne negyven felett a rosszullét egész napra padlóra küldi az áldozatot. Ennek egyrészt az az oka, hogy a szervezet egyre lassabban képes lebontani a mérgező anyagokat, ahogy az anyagcsere lelassul. A másik pedig, hogy minél több alkalommal másnapos valaki, annál jobban kimeríti az alkohol lebontására alkalmas készleteit – vagyis az antioxidánsok és enzimek száma egyre csökken.

Előzzük meg a bajt!

Azzal mindenki egyetért, hogy a másnaposság ellen a legjobb módszer a megelőzés, aminek több módja is van. Nem érdemes például keverni a különféle italokat, mert az brutális fejfájáshoz vezethet másnap. A mennyiség sem mindegy, ahogyan az sem, hogy éhgyomorra történik-e az italozás. És persze közben nem árt minél több folyadékot inni, az alkoholmentes fajtából, hogy a szervezet minél előbb megkezdhesse a méreganyagok lebontását.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?