MEDICINA

Elképesztő tudomány: évekkel fiatalítja meg sejtjeid DNS-ét ez a fajta tej

Egy új tanulmány szerint egyáltalán nem mindegy, melyik fajta tejet veszed le a boltban a polcról. A széles választék egyik tagja ugyanis évekkel fiatalíthat meg, méghozzá a sejtjeid szintjén. De vajon milyen tejet kellene innod?
címkék:

Az amerikai kutatók szerint jót tesz magának, aki a zsírszegény tejet választja a félzsíros helyett, mivel a zsírmentesség akár 4 és fél évvel is megfiatalíthatja a sejtek DNS-ét. A vizsgálat során 5834 ember étrendjét elemezték, miközben a genetikai korukat a kromoszómák úgynevezett telomerjei hosszának mérésével igyekeztek feltérképezni.

Tej01

Fotó: Pixabay.com

Az eredmények szerint minden egy százaléknyi zsírtartalom a tejben több mint 4 évvel öregíti a DNS-t, így azok, akik a 0,3 százalékos, zsírmentes tejet választják, fiatalosabbak maradhatnak. A tudósok szerint valószínűleg arról van szó, hogy a tej telített zsírtartalma stresszt okoz a sejteknek, ezzel pedig károsítja őket. Mivel azonban a kutatás csak a hatásokra összpontosított, a pontos okokat nem tisztázta, az állítások egyelőre nem tekinthetők bizonyítottnak.

Az Utah állambeli Brigham Young egyetem munkatársai a résztvevők biológiai korának feljegyzése mellett a kromoszómák úgynevezett telomerjeit mérték meg – ezek a részek a kromoszómák végén találhatók, és a DNS-t hordozzák, és védik. Ha megrövidülnek, a DNS instabillá válik, így kialakulhatnak rajta a korra jellemző károsodások. De nem csak a biológiai kor rövidítheti meg őket, hanem különböző életmódi tényezők is.

Tej02

Fotó: Pixabay.com

A zsírmentes tejet ivó résztvevők telomerjei annyival voltak hosszabbak a félzsíros tejet ivókénál, amennyi átszámítva 4,5 év életkor-beli különbséget jelent. A zsíros tejet ivók sejtjei pedig 9 évvel voltak öregebbek a zsírszergény tejet ivókénál.

A kutatók szerint a felelős nagy valószínűséggel a telített zsír – ez ugyanis gyulladásokat kelt a szervezetben, megváltoztatja a bélflóra egyensúlyát, és felerősíti a sejteket öregítő úgynevezett oxidatív stresszt, amely szintén elősegíti azok öregedését. Furcsa módon, azok a résztvevők, akik egyáltalán nem ittak tejet, szintén tovább éltek a félzsíros tejet ivóknál. A vizsgálatot végző kutatók ugyanakkor úgy vélik, hogy a tej értékes része az egészséges táplálkozásnak, csak a zsírtartalmával kell vigyázni.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?