tóth gabi
Jönnek az ünnepek és tele lesz a ház finomabbnál finomabb sütikkel. Ahhoz, hogy a hab a legegyszerűbben készüljön el, elárulunk néhány fantasztikus ötletet.
Tojásfehérjét kézi habverővel nem egyszerű felverni. Te is kínlódtál már vele eleget? Mutatunk néhány apró trükköt, hogy az ünnepi sütit egyszerűbben elkészíthesd.
1. Tojás
Már dédanyáinktól is azt hallhattuk, hogy a 3-4 napos tojásfehérje a legalkalmasabb a hab készítésére. A hűtőből frissen kivett tojást nehezebb felverni. Vedd ki belőle a tojást 1-2 órával korábban, hagyd szobahőmérsékleten melegedni, majd válaszd szét a fehérjét és a sárgáját. Figyelj oda, hogy ne kerüljön a fehérjébe semmi, de ha mégis, akkor halászd ki tiszta kanállal.
2. Habüst és keverőtál
Legyen az edény teljesen tiszta. Lehetőleg rozsdamentes acéltálat vagy üvegtálat használj. A műanyag nagyon érzékeny és mosogatás után is zsíros maradhat, azt ha lehet, felejtsd el.
3. Így a leghatékonyabb felverni a tojást
Adj egy csipet sót a fehérjékhez, pár csepp ecetet vagy citromlevet. Ez növelheti a stabilitást. A robotgépet a legmagasabb fokozaton használd. 3 perc alatt kész is lesz. Közben a tojásfehérje fokozatosan kifehéredik és megkeményedik. Ha már nem esik ki felfordított edényből a hab, akkor tökéletes. Ha kézi erővel vered fel a tojást, akkor is ugyanez a módszer mutatja meg neked, hogy kész a tökéletes hab.
4. Fontos az időzítés!
Ne hagyd állni a keményre vert habot! A hab összeesik, ha elszállnak belőle a légbuborékok. Így a felhasználás előtt készítsd el, majd lapáttal forgasd össze a többi hozzávalóval, de légy óvatos, ne törd össze.