FAZÉK

Zseniális étel készült disznólábból

A kocsonya és a körömpörkölt semmi ehhez képest! Odatette magát a magyar háziasszony, eszméletlen finom lett a kirántott disznóláb!
  • Szerző: D.K.

Sokan irtóznak az alapvetően bőrből, inakból és apró csontokból álló disznólábtól, de egy biztos: nélküle lehetetlen jó kocsonyát főzni. A sok inas-bőrös részből rengeteg kollagén oldódik a főzőlébe, ez tartja össze a kocsonyát és ettől olyan jó ragadós a körömpörkölt. Csakhogy a két nagy favorit mellett létezik még egy harmadik szuper-finom, ámde kevésbé ismert, körömből készülő étel: ez pedig nem más, mint a rántott disznóláb.

Fotó: Vali hagyományos konyhája, Facebook, Baráthné Éva

Tegyük hozzá, ez már kevésbé egyértelmű műfaj, ránézésre nem is igen lehet beazonosítani magát a disznólábat. Mivel nem éppen egyszerű ételről van szó, kevesen készítik. De a vesződség mindenképp megéri vele, mivel az íze valami zseniális! S hogy milyen is a rántott disznóláb, azt Baráthné Éva nevű felhasználó mutatta meg a profi háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája Facebook csoportban. Megsúgjuk: dobtak is egy hátast tőle a főzésben igencsak jártas nők. Annyira ínycsiklandóan néz ki Éva fotóin a bizarr étel, hogy azonnal a receptet kezdték tőle követelni. Szerencsére elárulta, mutatjuk:

Rántott disznóláb, ahogy Éva készíti:

8 db lábat főzzünk meg kb 2,5-3 óra alatt. A főzővízbe: só, bors, babérlevél, 2 db vöröshagyma, 1 egészfej fokhagyma, egy pici őrölt köménymag kerüljön.

A lábakat már nem forrón, de még melegen csontozzuk ki. Az így kapott darabkákat vágjuk csíkokra.

Egy ásványvizes flakon tetejét vágjuk le, majd a felcsíkozott darabkákat rakjuk bele úgy, hogy közben néha lenyomkodjuk. Végül öntsünk rá kb. 2 evőkanálnyi főzőlevet.

A hússal megtöltött flakont állítsuk egy éjszakára a hűtőbe. Másnap a megdermedt hústömbről vágjuk le a flakont, majd a tömböt szeleteljük fel.

A szeleteket hagyományos módon, de duplán panírozzuk ki (a lisztbe és a tojásba kétszer forgassuk bele), így sütéskor nem spriccel és serceg annyira.

A végeredmény mennyei, kicsit cupákos rántott hús! Az ötlet osztatlan sikert aratott a háziasszonyok körében és több férj is jelezte, hogy ezt a finomságot kéri a hétvégi ebédhez. Hajrá!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?