5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Zseniális étel készült disznólábból

Zseniális étel készült disznólábból
D.K.
Szerző
D.K.
Létrehozva2021. 02. 10. 18:00

A kocsonya és a körömpörkölt semmi ehhez képest! Odatette magát a magyar háziasszony, eszméletlen finom lett a kirántott disznóláb!

Sokan irtóznak az alapvetően bőrből, inakból és apró csontokból álló disznólábtól, de egy biztos: nélküle lehetetlen jó kocsonyát főzni. A sok inas-bőrös részből rengeteg kollagén oldódik a főzőlébe, ez tartja össze a kocsonyát és ettől olyan jó ragadós a körömpörkölt. Csakhogy a két nagy favorit mellett létezik még egy harmadik szuper-finom, ámde kevésbé ismert, körömből készülő étel: ez pedig nem más, mint a rántott disznóláb.

Fotó: Vali hagyományos konyhája, Facebook, Baráthné Éva

Tegyük hozzá, ez már kevésbé egyértelmű műfaj, ránézésre nem is igen lehet beazonosítani magát a disznólábat. Mivel nem éppen egyszerű ételről van szó, kevesen készítik. De a vesződség mindenképp megéri vele, mivel az íze valami zseniális! S hogy milyen is a rántott disznóláb, azt Baráthné Éva nevű felhasználó mutatta meg a profi háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája Facebook csoportban. Megsúgjuk: dobtak is egy hátast tőle a főzésben igencsak jártas nők. Annyira ínycsiklandóan néz ki Éva fotóin a bizarr étel, hogy azonnal a receptet kezdték tőle követelni. Szerencsére elárulta, mutatjuk:

Rántott disznóláb, ahogy Éva készíti:

8 db lábat főzzünk meg kb 2,5-3 óra alatt. A főzővízbe: só, bors, babérlevél, 2 db vöröshagyma, 1 egészfej fokhagyma, egy pici őrölt köménymag kerüljön.

A lábakat már nem forrón, de még melegen csontozzuk ki. Az így kapott darabkákat vágjuk csíkokra.

Egy ásványvizes flakon tetejét vágjuk le, majd a felcsíkozott darabkákat rakjuk bele úgy, hogy közben néha lenyomkodjuk. Végül öntsünk rá kb. 2 evőkanálnyi főzőlevet.

A hússal megtöltött flakont állítsuk egy éjszakára a hűtőbe. Másnap a megdermedt hústömbről vágjuk le a flakont, majd a tömböt szeleteljük fel.

A szeleteket hagyományos módon, de duplán panírozzuk ki (a lisztbe és a tojásba kétszer forgassuk bele), így sütéskor nem spriccel és serceg annyira.

A végeredmény mennyei, kicsit cupákos rántott hús! Az ötlet osztatlan sikert aratott a háziasszonyok körében és több férj is jelezte, hogy ezt a finomságot kéri a hétvégi ebédhez. Hajrá!

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.