FAZÉK

Szuper trükk a rizsfőzéshez: így lesz tökéletes a végeredmény

Vajon hogyan készül a legfinomabb rizs? Bő vízben? Vagy főzés előtt beáztatva? Mutatjuk a legjobb trükköt!
címkék:

Vajon jó ötlet bő vízben megfőzni a rizst, majd folyó víz alatt leöblítve leszűrni? Ezzel lemossuk róla a felesleges keményítőt, de egyes ázsiai szakácsok vitatják ezt az eljárást, mások, főleg az indiaiak viszont ezt tartják a legjobb megoldásnak. Sőt, vannak, akik szerint főzés előtt kötelező legalább megmosni, de még inkább beáztatni a rizst.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rizs 01

Fotó: Pixabay.com

Az áztatás hívei szerint ugyanis az előzetesen beáztatott rizsből a szervezet főzés után is hatékonyabban veszi fel a vitaminokat és az ásványi anyagokat, ráadásul így gyorsabban megfő a rizs, sőt, az állaga és az íze is jobb lesz. Az áztatás ugyanis eltávolítja a tápanyagok felszívódását gátló fitinsavat a rizsből – és más gabonákból, illetve hüvelyesekből is. Nem nehéz elképzelni azt sem, hogy az a rizs, amely az áztatás során nedvességet vett fel, könnyebben és egyenletesebben fő puhára.

A rizsnek számos változata van, és mindegyik más főzési eljárással lesz a legjobb: van, amelyiket bő vízben érdemes főzni, másokat csak épp annyiban,. amennyit a rizs a főzés során felszív. A piláf, vagy a spanyol paella készítésekor például az utóbbi módszert alkalmazzák a szakácsok, és főzés közben adják hozzá a többi hozzávalót a rizshez. A hosszú szemű basmati rizs például ezzel a módszerrel lesz a legjobb. A sima, gömbölyű, köretnek való rizs bő vízben megfőzve, majd leszűrve, leöblítve lesz a legfinomabb.

Rizs 02

Fotó: Pixabay.com

De meddig kell áztatni a rizst? Először is, érdemes kiválogatni a rizsből a láthatóan rossz, barna szemeket, majd többször is leöblíteni, hogy lemossuk a felesleges keményítőt és az esetleges növényvédőszer-maradványokat. Az áztatásos módszer hívei szerint a barna, a fekete és a vadrizst 6-12 órán át is érdemes áztatni, míg a hántolt barna rizsnek 4-6 óra is elég. A ragacsos thai rizsételekhez egy éjszakára áztasd be a rizst, a basmati, a jázmin és a szusirzsnek viszont elég 15-30 perc áztatás főzés előtt, kivéve, ha a recept más időtartamot ír elő. A gömbölyű szemű rizst, például a rizottóhoz való arborio-t elég párszor átmosni, és a sima, köretnek való rizs sem feltétlenül igényel áztatást (legfeljebb 10-15 percet), alapos mosást viszont igen.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?