FAZÉK

Szeged vagy Baja? Hol főzik a legjobb magyar halászlét?

Mindkét magyar város ugyanarra esküszik: náluk készül a legjobb halászlé! De lehet-e a két, teljesen különböző hallét egymáshoz hasonlítani? Próbáljuk meg!
  • Szerző: Ripost

Az igazi halászlé  legfontosabb hozzávalói az édesvízi hal, a hagyma és a pirospaprika. A halászlé azonban sokféle lehet, s az elkészítést illetően bizony hatalmas különbségek vannak! Baja és Szeged városa is híres a helyben főzött halászléről.

Melyik a jobb? A pepecselős szegedi, vagy a gyorsan és  tésztával készülő bajai halászlé?

Valószínű örökre eldöntetlen marad ez a kérdés...

A  bajai halászlé a gyorsabb, egyszerűbb verzió, a halat nem passzírozzák, csak simán főzik hagymával, és a végén természetesen gyufatésztával tálalják.  A pepecselős szegedi halászlé kicsit macerásabb. A Tisza-parti városban először elkészítik az alaplevet hagymából, paprikából, halaprólékból, majd ezt az alapot átpasszírozzák. Így jóval sűrűbb, tartalmasabb lesz a halászlé, ebbe a változatba azonban sosem kerül tészta!

Egy azonban biztos: a halászlé hazai halból, leginkább pontyból az igazi! 

Több édesvízi  halfajta is tehető hozzá, így gazdagabb lesz az íze.

A mennyei bajai halászlé 5 főre

Hozzávalók:

  • 3 kg hal (ebből legalább 2 kg ponty legyen)
  • 3 fej nagy vöröshagyma apróra vágva
  • 3 púpos evőkanál pirospaprika
  • ízlés szerint erős paprika, Erős Pista
  • gyufatészta

Így készítsd:

  1. Tisztítsd meg alaposan a halakat, irdald be, majd darabold és sózd meg. A belsőségeket tedd félre.
  2. A halat hagyd állni egy kicsit a sóban, majd a hagymával tedd a fazékba. Öntsd fel 3-3,5 liter vízzel.
  3. Közepes lángon rotyogtasd, ha elfőtte a habját, már teheted hozzá a pirospaprikát.
  4. Kevergesd meg egy kicsit, majd mehet hozzá  a belsőség és az erős paprika is.
  5. Közben főzd ki a gyufatésztát.
  6. Forrástól számított kb. félóra múlva elkészült a halászlé, már csak tálalnod kell!

Ha igazán jó halászlevet akarsz készíteni, felejtsd el a halászlékockát!

A magyar halászlé méltán híres, leggyakrabban a  karácsonyi menü része! 

Az isteni szegedi halászlé 4 fő részére

Hozzávalók:

  • 2 kg hal +belsőség
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 paradicsom
  • 2 zöldpaprika
  • 2 evőkanál zsír

Így készítsd:

  1. A halszeletek kivételével darabold fel a halakat, majd sózd meg.
  2. Vágd fel a hagymát, tedd a paprikával, paradicsommal, hallal egy lábosba főni, kevés vízzel.
  3. Várd meg míg lefő a habja , majd szórd meg a pirospaprikával és sóval.  Öntsd fel kb. 2 liter hideg vízzel.
  4. Főzd kb. 1 órán keresztül, míg a hús elválik a csontos szálkáktól. Vedd ki a haldarabokat, szedd ki a nagyobb szálkákat, csontokat, majd passzírozd át az egész alapot.  
  5. Az így kapott sűrű lét tedd vissza a tűzre, öntsd fel hideg vízzel és forrald lassan össze.
  6. Forrósítsd fel a zsírt keverd hozzá a pirospaprikát és öntsd a léhez.
  7. Az elkészült alapléhez tedd hozzá a besózott, beirdalt halszeleteket,  az ikrát, a haltejet  és főzd együtt kb. 10 percig. Vigyázz, mert a hal hamar széteshet!

Forrón tálald!

Hogy melyik a jobb?  A legegyszerűbb, ha mindkettőt kipróbálod, hogy dönteni tudj!

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?