FAZÉK

Szakértők állítják: Eddig tartható el hús a mélyhűtőben

A nyers és feldolgozott hústermékek más és más ideig őrzik meg frissességüket a mélyhûtőben. Az viszont biztos, hogy érdemes felcímkézni a fagyasztás időpontját!

Az Amerikai Egyesült Államok Földművelésügyi Minisztériuma (USDA) kiszámolta, hogy bizonyos húskészítmények meddig tartják meg a frissességüket a mélyhűtőben szakszerű tárolás mellett, -17 Celsius fokos hőmérsékleten.

A szakértők szerint a leghosszabb ideg a nyers vöröshúsok (marha, disznó) bírják extrém alacsony hőmérsékleten, 1 évig simán elállnak a fridzsiderben. A szárnyasok kevésbé strapabíróak: 9 hónapig megőrzik minőségüket. A darált húsok viszont már egy teljesen más kategóriába esnek, ezekkel érdemes vigyázni! 3 hónapnál tovább nem érdemes  tárolni az ilyen termékeket.

Leghamarabb a feldolgozott hústermékek mondják be az unalmast: a bacon, a virsli, a kolbász és a felvágottak 1 hónapig húzzák maximum, a szerkezetük még ilyen hidegben is könnyen roncsolódik. A dobozokba kiporciózott készételekkel is óvatosan kell bánni, hisz ezek sem bírják 2 hónapnál tovább a gyűrődést.

Ennek tudatában érdemes mindent felcímkézni, amit mélyhűtőbe teszünk. Egy alkoholos filccel könnyen írhatunk a zacskókra, de egy post-it is tökéletesen megfelel a célnak. A lényeg, hogy tudjuk, mit mikor tettünk a fagyasztóba, hogy ne a kiolvadás után érjen minket kellemetlen és orrfacsaró meglepetés.

És ezeket olvastad már?