FAZÉK

Sok az almád? Mutatjuk, milyen csodaszert készíts belőle

Ne hagyd megrohadni a földön a lepotyogott almát! Rengeteg módon felhasználhatod. Készíts belőle például házilag nyers, organikus almaecetet. A boltban kapható töredékéért előállíthatod.

Nyakunkon az almaszezon, és ez így lesz késő őszig.

Már a mélyhűtőben pihen a reszelt, párolt alma, a kamrád polcain sorakoznak az almalekváros üvegek. Az almacukor készítését kipróbáltad már? ITT nézhetsz utána, hogyan készül. Almából chips-et mikróban is csinálhatsz. ITT találod, hogyan.

Most egy általános csodaszer, a nyers almaecet készítését mutatjuk meg.

Ha a hozzávaló alma nem a kertedben termett, igyekezz beszerezni organikus módon termesztett almát. A valódi, organikus almaecet rendkívül drága. Sokat spórolhatsz, ha magad készíted el.

Milyen fajta almát használj fel?

A legfinomabb, ha kevert fajtákból készíted. Fele legyen édes alma (Golden, Pink Lady, Fuji, Gála stb.), másik fele savanykás (Rétes alma, Jonagold, Kanz, Granny Smith, Elstar, Boshop). Ha be tudsz szerezni, nagyon feldobja az almaecet ízét a kesernyés ízű alma, kis százalékban hozzáadva (pl. Braebum). Ha kesernyéset nem találsz, akkor az édes alma arányát emeld 60 %-ra.

Hozzávalók:

  • 1 kg alma (amilyen a kertedben terem)
  • 20 dkg méz (vagy nádcukor)
  • 10 dkg méz (később hozzákeverve)
  • 2 g élesztő
  • 4 dkg barna kenyér (száraz, valódi barna!)

Elkészítés

1. Mosd meg az almákat, vágd ki a magházukat (hámozni nem szükséges). Aprítsd kis darabokra.

2. Egy nagy méretű, széles szájú üvegtartályba, vagy egy 3 literes fazékba szórd bele a darabolt almát, majd öntsd bele az 1l vizet. (A fazék NE rozsdamentes legyen vagy alumínium, hanem zománcozott. Az előbbiekből kioldja a káros anyagokat az ecetsav). Keverd bele az élesztőt, mézet, eltördelt barna kenyeret. Takard le gézzel, amit gumigyűrűvel rögzítettél.

3. Szobahőmérsékleten, fedő nélkül, érleld 10-14 napig. Naponta 1-2-szer kavard meg.

4. Ha elkészült az alma cider, szűrd le, és keverj hozzá még 10 dkg mézet.

5. Öntsd át egy üvegbe, és érleld tovább 4-6 hétig. Ez alatt lesz a cider-ből almaecet.

 

Ha túl sűrű és zavaros, akkor óvatosan töltsd át egy másik üvegbe.

Felhasználásig sötét, hűvös helyen tárold, ledugaszolva.

Mire használhatod az almaecetet?

MÉREGTELENÍTÕ FÜRDÕ

Egy kád vízbe önts 2 csésze tiszta almaecetet. 20 perc fürdő után zuhanyozz le, és kend be magad természetes testápolóval.

HAJÖBLÍTÕ

Hajmosás után öblítsd le a hajad almaecetes vízzel.

GYÓGYPAKOLÁS

Rándulás, ficam esetén márts almaecetbe egy kis törülközőt, és borogasd vele a sérült helyet. Nagyanyáink ezt használták régen, jég helyett is.

TAKARÍTÁS

Fertőtlenítésre is kiváló az almaecet. Önts egy keveset a takarító rongyra, és töröld át vele a szennyezett, már megtisztított felületet.

Miért jó a nyers, otthon készült almaecet?

A pasztörizált almaecet, amit az üzletekben vásárolsz, már nem tartalmazza azokat a vitaminokat, probiotikumokat, enzimeket, amit a nyers eljárással, házilag készült almaecetben még megtalálsz. A pasztörizálás során, magas hőfokon elpusztul benne minden, ami érték.

Műanyagba csomagolva árusítják. Az ecet erősen savas hatására kioldódnak, és a termékbe kerülnek nem kívánt alkotórészek a műanyag palackból.

Ha vásárolsz, mindig üveges almaecetet vegyél!

 

Télre ÍGY is elteheted az almát.