RETRO RÁDIÓ

Óriási hiba a konyhában! Sose öntsd ki a tészta főzőlevét

Kerekes Ida
Szerző
Kerekes Ida
Létrehozva2019. 09. 22. 11:30

Te is azonnal megszabadulsz tőle? Nagy kár! Elképesztő ugyanis, hogy a tészta vizét milyen konyhai trükkre lehet felhasználni; az eredmény pedig magáért beszél...

Ha elkészül a tészta, a főzőlé szinte mindig a mosogatóban végzi – pedig az igazi ínyencek szerint nagy hiba ezt a kincset a csatornarendszerre bízni. Hiszen később rengeteg ételt fel lehet turbózni vele, és senki nem mondja meg, mi az a titkos összetevő, amitől ennyire finom lett…

Fotó: Pixabay

A tészta ugyanis lisztből készül, és főzés közben a víz tele lesz értékes keményítőkkel. Emiatt van a főzővíznek enyhén fehéres színe. És a keményítő nagyon jól feldobja például a mártásokat, leveseket. Ugyanis ezek sokkal homogénebbek lesznek tőle. A milánói spagettinél például mindenki tapasztalhatta már a tányér szélén a vízcsíkot: ennek oka, hogy a szósz és a tésztából kifolyó víz nem keveredik egymással. Ha teszünk egy csipet tésztalevet a mártásba, akkor homogén masszát kapunk, és gusztusosabb lesz a tálalás.

Fotó: Profimedia

De nem csak sűrítéshez jó: a babot, lencsét, sárgaborsót érdemes néhány órára tésztavízbe áztatni: sokkal finomabb lesz, mint sima vízben. Ha igazán finom, gusztusos ételeket szeretnél készíteni, érdemes legalább egy bögrényit megmentened a tésztavízből – és utána nincs más dolgod, mint bezsebelni a vendégeid elismerését.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.