MEDICINA

Mosd meg a rizst, de tartsd meg a levét! Mutatjuk, mire jó

Méregdrága arckrém és sampon? Sokkal jobbat és olcsóbbat ajánlunk helyette. A te hajad és bőröd is olyan gyönyörû lesz tőle, mint az ázsiai nőké. Mutatjuk, hogy készítsd el, és hogyan használd. Hûtőben napokig eltartható!

A rizsfőzés előtt mindig alaposan, több lében megmossuk a rizst. A tejszerű folyadék  tele van vitaminokkal (B, C, E), hasznos ásványi anyagokkal, esszenciális aminosavakkal. Mehet is azonnal a növényekre, örülnek neki!

A rizsvíz azonban nemcsak a növényekkel, de a te hajaddal, bőröddel is csodát tehet. Csak próbáld ki!

Ázsiában a nőknek nem véletlenül olyan híresen gyönyörű a hajuk és a bőrük. Az ő kultúrájukban alapvető, hogy a rizsvizet napi szépségápolásra használják.

RIZSVÍZ KÉSZÍTÉSE

Szépségápolásra ne a rizs mosóvizét használd, mert az port és egyéb szennyezőanyagot is tartalmazhat. A megmosott rizsből két fajta módszerrel készíthetsz rizsvizet: forralással és áztatással.

Forralással

  1. Az alaposan megmosott rizst legutoljára tisztított vízzel is öblítsd át.
  2. Főzz puhára 1 csésze rizst 3 csésze tisztított vízzel.
  3. Szűrd le a vizét, és hűlés után tedd a hűtőszekrénybe. 1 hétig tárolhatod légmentesen záródó edényben.
  4. Használathoz 1-2 ek rizsvizet 1 csészényi tisztított vízzel hígíts, és keverj el. Tejszerű folyadékot kapsz.

Áztatással

  1. Áztass 30 percig 1 csésze megmosott rizst 2 csésze vízben.
  2. Áztatás után keverd össze, és szűrd le.
  3. A leszűrt rizsvíz 3-4 napig tartható el a hűtőszekrényben.
  4. Használat előtt rázd fel.

Fermentált rizsvíz

Ha az áztatással kapott rizsvizet szobahőmérsékleten 2 napig állni hagyod, fermentálódik. Ezt 1:3 arányban hígítva használd föl.

RIZSVÍZ FELHASZNÁLÁSA

Hajra

Hajunk fehérjékből épül fel. A töredezett, roncsolt, elgyengült hajat a rizsben található fehérjével kúrálhatjuk. Szerkezetében erősödik, tapintásra is lágyabbá, puhává, rugalmasabbá válik. Az egészséges haj fényes és ragyogó látványt nyújt.

Göndör fürtökre is ajánlott!

A rizsvíz inotizol tartalma nem csak a haj egészségét őrzi meg, de meg is előzi a roncsolódást.

A hajhullásra is gyógyírként hat, mert a sérült hajhagyma megerősödik tőle, és új szálak növekedhetnek a korábban károsodott területen.

Öblítőként hetente 2-3 alkalommal használd. Miután a sampont kiöblítetted a hajadból, öntsd le rizsvízzel. Masszírozd bele a hajas fejbőrödbe, és hagyd rajta 10 percig. Utána öblítsd le.

Bőrhidratáló

A rendszeres, rizsvizes öblítés puhává és hidratálttá teszi a bőrt. A rizsvíz proteintartalma megelőzi bőrünk kiszáradását.

A rizsvíz antioxidáns tartalma a káros környezeti hatások, a nap UV sugárzása által okozott roncsolásokat segít helyreállítani. Rendszeres rizsvizes öblítéssel a bőr öregedése hatásosan lassítható.

Pórusösszehúzó

A zsíros bőr gyakran tág pórusú, ahová a szennyeződés, a fertőzés könnyebben bejuthat. Így alakulnak ki a mitesszerek, pattanások.

A rizsvíz nem csupán összehúzza a tág pórusokat, de nyugtatja is.

Gyulladáscsökkentőként hatva helyreállítja a bőr normál pH értékét.

Pattanásos bőr kezelése: 1:1 arányban hígítsd a rizsvizet tisztított vízzel. Vattapamacsot belenyomva vidd fel a bőrödre, és hagyd rajta 15-30 percig. Különösen hasznos ez a kezelés lefekvés előtt.

Fejbőrön lévő ekcémára

A rizsvíz keményítőtartalma a fejbőr gyulladását, irritációját csökkenti. Ezzel az ekcémát is kezelhetjük.

Sérült bőr

Sérült, leégett bőr esetén érdemes rizsvizes fürdőt venni. Az előkészített langyos fürdővízbe önts pár csésze rizsvizet. 15-20 percig nyugtasd bőrödet a kellemes fürdővízben.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?