kulcsár edina
Javában érik az uborka a kertekben, ezerrel készítik a savanyúságot a háziasszonyok. Kevesen tudják, hogy a dunsztolásra felbukkant egy szokatlan, de annál hatásosabb módszer, ami rendkívül megkönnyíti a munkát...
Minden háziasszony imádja ezt a gépet, de kevesen tudják, hogy a mosogatógépben dunsztolás is lehetséges. Bizony, ez az elsőre meghökkentő módszer egyre elterjedtebb a magyar háziasszonyok között: rengetegen készítik ebben a gépben a gyümölcsbefőtteket. Egyikük egy befőzéssel foglalkozó Facebook csoportban megosztotta, hogy nem csupán a barackot, szilvát, almát lehet így elkészíteni, hanem bizony az uborkát is. Harasztia Judit azt is elárulta, hogyan készül mosogatógépben a roppanós csemegeuborka.
Amikor megosztott a képeket a szokatlan csemegeuborka-készítésről, akadtak háziasszonyok, akik felhördültek, hiszen a legtöbben hidegen teszik el ezt a savanyúságot. Ám a többség Judit pártjára állt, hiszen a hidegen eltett uborka könnyebben felforr, némi hőkezelés akkor sem árt, ha tartósítószer is kerül az üvegbe.
Erre pedig a legkönnyebb módszer a mosogatógépben dunsztolás; hiszen így nem kell forró vízbe és fazékba állítani az üvegeket, ami nem csupán balesetveszélyes, de a hőmérséklet kevésbé kontrollálható, mint a mosogatógépben. Másik előnye a mosogatógépes módszernek, hogy sokkal több üveg fér be, mint egy fazékba.
A mosogatógépes dunsztolás roppant egyszerű: készítsd el a csemegeuborkát, ahogy egyébként is tennéd; Judit az alaposan megmosott, megtisztított uborkákat beleállította az üvegekbe, majd kapros savanyúságtartósítót, ecetet és vizet öntött rájuk. Ezután jól lezárta az üvegeket, és fejjel lefelé betette őket a mosogatógépbe. Ajánlatos minél közelebb tenni egymáshoz az üvegeket, hogy ne boruljanak fel, majd legalább 70 Celsius fokon kell elindítani a programot. Hagyni kell a gépben kihűlni a befőtteket, vagyis csak másnap reggel szabad kivenni az üvegeket. Az uborka így roppanós marad és garantáltan nem romlik meg.