FAZÉK

Emberi ésszel felfoghatatlan, mennyi kávét ivott naponta a legnagyobb francia író, Honoré de Balzac

A műveit mindenki ismeri, de azt kevesen tudják, mennyi kávét ivott Balzac. Ha valakinek ekkora adagot kéne fogyasztania, lehet, hogy bele is halna...
  • Szerző:

Kis túlzással a Goriot apó és A szamárbőr szerzője még a kávéhoz is kávét fogyasztott: azt mindenki tudja, hogy rendkívül sok regényt írt, de azt kevesen, hogy naponta mennyi kávét ivott Balzac. A francia szerző megállás nélkül, akár napi 18 órát is képes volt írni; ehhez azonban szükség is volt egy nagyobb mennyiségű feketére. Ennek ellenére mindenki alaposan ledöbben, amikor megtudja, pontosan mennyi kávét ivott Balzac.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

A francia realista regényíró, Honoré de Balzac az 1800-as években élt; fiatal kora óta írónak készült, és emberfeletti erőbedobással dolgozott a regényein. Nem volt olyan nap, hogy ne ült volna az íróasztala mellé; illetve éjszaka, ugyanis a megszállott szerző többnyire az éjszakáit töltötte írással. Délelőtt aludt, délután pedig társaságba járt, hiszen ihletet kellett merítenie. Ehhez a tempóhoz azonban jókora mennyiségű kávé kellett: a szóbeszédek szerint napi ötven csészével is megivott.

Fotó: Northfoto

A sűrűbb napokon már délután kettőkor írni kezdett, és csak azért állt fel az asztalától, hogy a kedvenc kávézóját meglátogassa, ahol egyetlen látogatás alatt elfogyasztott 15 adag, bivalyerős török kávét. Nem is akárhogy! Nem rontotta el az ízét és az erejét holmi tejjel vagy tejszínnel: egy kevés vizet adott hozzá, és sokszor üres gyomorra legurította az irdatlan kávémennyiséget. Aztán hazament az asztalához, és írta tovább épp aktuális regényét; közben pedig jöttek az újabb kávéadagok, általában ötvenig meg se állt.

Fotó: Pixabay.com

Mondanunk se kell, hogy ekkora kávémennyiség erősen leterheli még az egészséges szervezetet is, de a híres francia író nem csupán a kávénak és a regényírásnak, de olykor a drogoknak is hódolt. Volt, hogy 48 órán át írta a történeteket egyhuzamban, és egészségét kockáztatva, megszállottan dolgozott. Sokak szerint egyáltalán nem csoda, hogy viszonylag fiatalon, 51 éves korában elhunyt. Bár tény, hogy eszméletlen remekműveket hagyott maga után; például Az alkimistát a mai napig mindenki szereti, az Elveszett illúziók pedig ma is alapmű. Ennek ellenére senkinek nem ajánljuk, hogy ilyen mérhetetlenül sok kávéból akarjon ihletet meríteni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?